Зрелищна церемония, посветена на мира и обединението, даде началото на XXIII Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея. 

Откриването започна точно в 13 ч. българско време, а в него участваха повече от 2000 души. 

Грандиозното шоу показа едно пътешествие назад във времето на пет деца, символизиращи петте елемента на Земята - огъня, водата, дървото, метала и земята. По целия път малчуганите бяха придружавани от белия тигър Сухоранг, който е единият от двата талисмана на игрите. Другият е черната мечка Бандаби.

35 хиляди зрители се потопиха на живо в церемонията, която продължи близо 2 часа и половина. В парада на нациите делифираха общо 92 държави. България излезе под номер 32. Знаменосец на делегацията ни бе голямата ни надежда за медал в сноуборда Радослав Янков.

2111559657.jpg
Снимка: Getty Images

В падара се включиха и спортистите на Русия, които излязоха с олимпийския флаг. Те нямат право да носят национални знамена и символи на родината си, а освен това при техен успех няма звучи руския химн заради наказанието, което МОК наложи на Русия заради мащабната схема с прикриване и манипулиране на положителни допинг проби в Сочи 2014.

2111559720.jpg
Снимка: Reuters

Последен през парада на спортистите премина обединеният отбор на Северна и Южна Корея. Спортистите на двете страни дефилираха с флага на Корейския полуостров, като той беше носен едновременно от двама атлети - по един от двете държави.

Официалният старт на игрите бе даден от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Кулминацията на зрелищната церемония бе запалването на олимпийския огън.  

Факелът бе внесен на олимпийския стадион от състезателката по бързо пързаляне с кънки Ким Юна. След това премина през ръцете на още няколко спортисти преди да бъде качен до олимпийския жертвеник от двама души - по един от Северна и от Южна Корея.

2111559717.jpg
Снимка: Reuters

На игрите в Пьонгчанг ще участват общо 2925 спортисти. За първи път на най-големия форум за зимни спортове ще има атлети от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово. Свой отбор ще има и Северна Корея, която ще бъде представена от 22 спортисти. 

Най-многобройна е делегацията на САЩ - 242 спортисти. За Русия със статут "Олимпийски спортисти от Русия" участват 168 състезатели. България има 21 атлети в шест спорта.

Церемонията завърши с красиво светлинно шоу и много фойерверки.