Фънк звучене, китарни пасажи, акапелно пеене. Всичко това ще откриете в дебютния сингъл „Дай ми свобода“ на китариста и певец Илин Папазян от “Гласът на България”. „Това парче написах преди 2 години и това е първият ми опит да пиша песен“, заяви младият музикант в ефира на bTV radio броени часове след онлайн премиерата на новата продукция. „Тогава бях 12-ти клас и трябваше да се разделя с родния Сливен през лятото и затова и звученето е такова. Лятото ми звучи като фънк“, каза още талантливия китарист и певец. „Винаги съм я изпълнявал на живо с китара, но винаги си мечтаех да я направим в аранжимент с банда. Именно това беше целта. Така реших, че това ще е първото ми парче с артистичното ми име Ninio. Идеята ми беше с този псевдоним да разгранича двата образа на сцена. Илин Папазян е човекът, който свири на китара, бидейки с оркестър или не, а Ninio се занимава с поп и джаз музика“.

Видеоклипът на „Дай ми свобода“ е дело на екипа, ръководен от Стефани Райчева и Симона Георгиева и е заснет за 2 дни. За перипетиите по време на снимките Илин Папазян признава, че „в деня на репетицията нямаше проблем. На втория ден сутринта дим-машината ни предаде, а в края на деня една макара реши, че няма да работи“. 

Илин Папазян, който спечели сърцата на зрителите на  “Гласът на България” по bTV, изучава класическа китара в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Младото дарование имаше възможност да свири с Камерен оркестър -Хасково с диригент Цанислав Петков. „Това е сбъдната мечта и страхотна възможност да изпълня Концерт за китара и оркестър от Карули. Искам да се развивам и тепърва да правя по-големи концерти. Имам концепция от рода на „китарата през вековете“. През 2016г. Илин получава 2-ра награда за композиция на млад китарист от престижното датско издателство “Bergman edition“. „Много ме влече имплементирането на особеностите на българския фолклор в китарната музика, която има нужда от нов репертоар и това да се създава“, добави той. „Винаги търся еклектиката в нещата и това смятам, че ще си бъде моя запазена марка и в бъдеще“. Музикантът е убеден, че „китарата е първата любов, която никога не ще те изостави. Търсиш втората“.

Какво още сподели Илин Папазян, чуйте от интервюто на Георги Митов в звуковия файл: