Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че има условия за епидемия от морбили у нас. Той заяви, че в Европа има нарастване на случаите в последните години – за 2015-а са 4000, 2016-а - 5000, 2017-а – 15 000 случая. Най-много бяха в Румъния и Италия - по 5000 случая. Малко по-малко са в Гърция, около 1000 в Сърбия, коментира той в студиото на „Тази сутрин”.

Има реална заплаха непрекъснато, добави Кунчев и уточни, че случаят, довел до епидемията в Столипиново миналата година също е бил внесен – от Германия. Последният случай миналата седмица е от Италия – майка и дете - и двамата са болни. Майката е в тежко състояние и се лекуват в Инфекциозната болница, уточни инспекторът.

Преди дни Европарламентът предупреди за опасен спад във ваксинациите.

Европейският парламент предупреди за опасен спад във ваксинациитеНарастващите и широко разпространени обществени колебания относно ваксините будят тревога и вече имат последици, категорични са членовете на Комисията по обществено здраве в ЕП

Комисията по обществено здраве към ЕП посочи, че намаляващото обществено доверие във ваксинирането представлява голямо предизвикателство и вече е довело до последици за здравето.

 

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

Данните на ЕП посочват, че всяка година ваксинирането предотвратява 2,5 млн. смъртни случаи, а за периода 2008 до 2015 година е имало 21 хил. случаи на предотвратими болести.

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

Кунчев коментира още, че най-малките деца – до 1 годинка, са обхванати средно на 93-95%.

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

„Това, че много хора продължават да са против ваксините значи, че има нужда от повече информация”, посочи той в коментар на резултатите на анкетата на „Тази сутрин”.

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

По думите му групата на антиваксърите е много активна и много гласовита, но реално около 500 са децата, чиито родители с подпис са отказали ваксини. 

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

По думите му основният проблем е липса на децата на адреса, на който се водят, а пролетта и лятото отиват в чужбина, не сменят адреса си, водят се в статистиките, но не са в страната.  

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

Епидемията от морбили беше регистрирана в Пловдив през март месец миналата година. За кратко време в града имаше 146 случая, предимно в ромския квартал Столипиново. 9-месечно бебе почина от тежкото протичане на болестта, а останалите бяха приети в Инфекциозната клиника.

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

 „Първо заболя една жена, която е пътувала до Германия точно в този период, когато имаше регистрирани случаи. Поради това, че детето и се разболява в детско отделение, същата поради инкубационен период в началото не се разбира, че е болна, тя се разболява и след няколко дни заболява и детето й. То е едва на няколко месеца и не е имунизирано”, заяви Маргарита Бачурова, главен инспектор отдел противоепидемичен контрол към РЗИ-Пловдив.

Майка и дете, контактували с тях също се разболяват и така случаите нарастват лавинообразно. Най-засегната беше групата на децата до годинка, които не са имунизирани.

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

По нареждане на здравната инспекция спешно се издирват децата без ваксини, които се оказват над 500. Жанета Демирева, която е общопрактикуващ лекар, посочи, че в практиката й има около 100 деца, които не са имунизирани, но повечето от тях отсъстват от страната.

При завръщанато си у нас децата са получили ваксини. По наблюдения на лекари в Столипиново няма отказ да бъдат поставени ваксини.

Чети етикета - ваксиниране
Снимка: bTV

Оказва се, че половината разболели се от морбили се са били ваксинирани. „Тя имунизацията не може да даде 100%, наистина при някои се получава възможност да се разболее все пак”, добави  Бачурова.

Последният регистриран случай на морбили е от юли месец миналата година.

Ема Черногорска, от Сдружение „За децата ни”, посочи, че с първото си дете е поставила всички нужни ваксини. С второто обаче - не. „После с познати деца започнаха да стават инциденти и тежки реакции. Второто ми дете имаше лек здравословен проблем и ваксините са отложени. Занимавайки се с темата установих, че при всяка епидемия голям процент от заболелите са ваксинирани”, коментира тя.

Здравният инспектор заяви, че в голямата епидемия от морбили миналата година 91% от всички разболели се са неимунизирани, а другите са с недовършени имунизации.

По повод веществото тиомерзал, което основно се посочва като опасно във ваксините, той заяви, че в България не се прилага на деца до 1 година – ние купуваме най-добрите ваксини, каза той. „Тези родители, които казват, че никога повече няма да ваксинират децата си и после те отидат да учат в чужбина, правят по 15 имунизации за година да вземат зелена карта или разрешителното”, добави инспекторът.

Черногорска заяви, че не бива здравните власти си затварят очите за несложени, но вписани ваксини и трябва да дадат аргументи за ползите от ваксини, а не паника.

„Какво да обясня като умряха 40 деца в Румъния. 99% гаранция е, че няма да се разболее имунизирано дете”, каза той.

Според Черногорска България е една от страните с най-много на брой задължителни ваксини.

Ангел Кунчев коригира твърдението с думите, че българският календар не се различава от европейския - не правим само допълнителни още 1-2 ваксини. „Правете разлика между задължителна ваксина и имунизационен календар. В Украйна имаше дифтерия – 600 починали, Румъния - 40 починали от морбили. Какво искате да стане? Миналата година Франция върна задължителните ваксини, Италия, Калифорния също.  Сега се обсъждат в още две страни”, каза той.

По повод налагането на глоби за неимунизирани деца Кунчев заяви, че никога не се разчита на това. По думите му около 100 са наложените санкции. Той уточни, че се разчита да се обясни на майката да не се страхува и да й се даде информация.