С наближаването на лятото все повече културни организации успяват да адаптират съдържанието си към противоепидемичните условия, предоставяйки на аудиторията малък остров на спокойствието и забавлението. Подобен пример е импровизационния театър, който ще имаме възможност да гледаме тази събота (27 юни) от 20ч. на Откритата сцена на „Сълза и смях“.

Днес при Деа Манолова в предаването "За града" ще гостува Златин Цветков - основател на "ШиЗи Импро Театър" и един от пионерите в импровизационния театър в България. Цялото интервю можете да чуете тук:

 

 

Той е професионален актьор, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян и преминал е пълната обучителна програмата на обучение в родното място на лонгфром импровизацията - iO Theater, Chicago през 2015 и 2016 г. Завършил е курс по музикална импровизация в Лондон с преподаватели, носителите на награда Olivier актьори от спонтанния мюзикъл The Showstoppers. Участвал е в международните импровизационни фестивали в Копенхаген, Дания, на фестивалите в Лион и Страсбург във Франция и в множество уъркшопи на професионалисти от САЩ.

Златин е основател на "ШиЗи Импро Театър", актьор в импро шоутата и треньор в импро курсовете. Екипът на “ШиЗи Импро Театър” избра да се завърне на сцена с шоуто “Кажи си Думата!” - първото лонгформ импровизационно шоу в България. То е играно над 150 пъти в последните 7 години.

В това необикновено представление актьорите импровизират повече от час по казана от публиката дума. Интересни персонажи спонтанно попадат в безумни ситуации и въвличат зрителите във вълнуващи истории. В този спектакъл няма заучени реплики и готови решения, всичко се ражда на мига пред публиката.

На 27 юни ще участват актьорите Златин Цветков, Катя Бръмбарова, Илиан Илков, Симона Димитрова, Елеонора Топалова.

 

За импро театъра

Импро театърът е театър без драматургия, декори и режисура, а зрителите задават посоката на представлението. Шоутата са в разнообразни стилове и формати, всичко се случва спонтанно пред публиката и всеки спектакъл е с уникално комедийно съдържание.

Съвременният импровизационен театър - improv, води началото си от 50-те години на миналия век в САЩ и има две основни направления - шортформ и лонгформ.

Шортформ се основава на игри, с дължина от 3 до 10 минути, всяка с отделни правила. Участниците имат различни задачи, които трябва да изпълняват. Комедията идва от необичайните хрумки и бързите реакции.

Лонгформ е по-сложният и въздействащ вид. Той е цялостно произведение с продължителност от 20 минути до над 1 час, изиграни от 2 до 12 души.Импровизаторите взимат едно предложение от публиката и създават подобно на пиеса съдържание.