42-годишният български алпинист Атанас Скатов, който беше в неизвестност след падане в подножието на връх К2 в Хималаите, изгуби живота си. По информация на Министерството на външните работи на България, на 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Тени Шерпа, който координира спасителната акция, обаче посочи пред bTV, че въжето е било здраво.

 В спасителната акция са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като  единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан, посочват от МВнР.

„С прискърбие научих за кончината на алпиниста Атанас Скатов. Както самият той каза неотдавна – „Колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си“. Сигурна съм, че неговото дело и подвиг няма да бъдат забравени. Нека силата на духа му ни вдъхновява занапред! Поклон пред паметта му!“, написа в своя Фейсбук профил министърът на външните работи Екатерина Захариева. Своите съболезнования изказа чрез личния си профил и кметът на Сливен Стефан Радев: „Изразявам най-искрени съболезнования на семейството и неговите близки! Светъл да е пътят му нагоре!" "Планината взе още един наш голям алпинист. Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза. Изказвам своите съболезнования към семейството и близките му. Светла му памет!" написа във Фейсбук профила си и премиерът Бойко Борисов.

Алпинистът, който през последните 7 години участва в 20 експедиции по света и успешно изкачва 17 върха, сред които 10 осемхилядника, е първият българин изкачил континенталните първенци. В последното си интервю пред bTV radio Атанас Скатов, посочи, че К2 „е единственият осемхилядник, който няма зимно изкачване. Алпинистите с голям опит смятат, че то е невъзможно, но е важно да има желание, хубаво време и добър екип“. Скатов щеше да се превърне в първия българин, изкачил К2 в зимни условия. Покорителят на върховете по света подчерта, че „няма българин, който да е участвал в зимна експедиция над 8000 метра“, Той призова за спазване на мерките, защото коронавирусът е много опасен и пожела на всички „да се хранят правилно, да намалят храната от животински произход, особено ако не се движат много, да се замислят и за природата ни! Всеки трябва да разбере решаващата си роля с малките неща от ежедневието- разделното събиране, горенето на дърва и т.н“.

Екипът на bTV radio изразява своите съболезнования към близките на алпиниста. Дълбок поклон пред подвига, отдадеността и силата на духа на Атанас Скатов!