ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 гимназисти на година. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Организацията има намерението да финансира собствена система за дуално обучение. Три пилотни проекта ще тръгнат в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. За целта БАСКОМ ще отдели до 500 000 лв., като възнамерява и да подготвя преподаватели.

Целта е в рамките на 2-3 години учениците да придобият необходимите познания по програмитане.

Асоциацията настоява просветното министерство да подкрепи проекта, за да се стигне до създаването на общо 20 центъра за подготовка на ИТ кадри в страната и да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.

„ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование“, посочи Стамен Кочков, председател на БАСКОМ.

На свой ред вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че за да се отделят средства от бюджета, МОН трябва да види насреща дългосрочна работа и устойчивост на проекта. Според нея са важни икономическият модел, заплатите на преподавателите и реализацията на учениците.