Идеята за уседналост при приема на деца в детските градини и ясли няма да реши проблема с недостига на места.  Това коментира във "Важното, казано на глас" по bTV Radio една от майките, които протестираха заради липсата на места в детските градини и ясли – Ива Йосифова. Проект за наредба на Столичната общината, който предвижда тази промяна, е пуснат за обществено обсъждане.

Според Йосифова всяка година се размества критериите и тази уседналост ще накаже младите родители, които по някаква причина са се премествали. Ако има достатъчно места, тогава тази уседналост е добра идея, допълни майката.  Тя обясни, че 80% от издръжката на дете в общинска ясла и градина идва от държавата и ако един родител се премести в друго населено място, то той губи издръжката за детето си. Според Йосифова хората вече не знаят по какви критерии да кандидатстват и никой не би бил против тях, ако има достатъчно места.

Протестиращата майка отново разкритикува действията на Столичната община и подчерта, че се иска програма за 10 години напред. Йосифова допълни, че все повече хора избират да имат само по едно дете и всяка година наборът е все по-малък.