Две години отнема създаването на албума Beautiful Madness на Ива Тодорова, която заблестя от екрана на „Гласът на България“ по bTV. По него тя работи със сестра си Елена, а в записите участват и Веселин Веселинов – Еко – бас, Венци Трифонов – флейта, Магдалена Петрович – чело. „За мен това е силен албум, сравнено с останалите песни досега. Невероятно изживяване! Научих доста нови неща, работейки по него.“ – каза Ива в интервю по bTV Radio.

Beautiful Madness е с богат, комплексен звук, с много пластове, с дълбочини и изстрелвания. Аранжиментите разработва Елена Тодорова: „Важното е да имаш конкретна идея за желания звук. Със сестра ми слушаме разнообразна музика, от което идва музикалната еклектика. Това бе много интересен процес, когато знаеш докъде искаш да стигнеш.“


Текстовете отразяват израстването на Ива и Елена. „В тях има препратки към много приказки, към киното и други видове изкуства, които са ни повлияли и помогнали в живота. Чрез песните искаме по-трудните моменти или приятните случки да станат разбираеми за слушателя. В тях са покрити много светове – от Питър Пан отиваме в Рим, след което преминаваме през киното на 90-те. Включила съм препратки към всичко, което ми е повлияло на начина на мислене и което мисля, че е добре да бъде споделено.“ – казва Елена Тодорова.

След участието на Ива в „Гласът на България“ двете с Елена спечелиха голямата награда на Младежкия конкурс на „Пловдив джаз фест“. „Всичко това много повлия на нашето формиране като артисти и група. Ако не бе „Гласът на България“ може би въобще нямаше да говорим сега и да става дума за албум. Пътят ми е да правим музиката, която искаме, и да продължаваме да експериментираме със звука и текстовете, да бъдем себе си, да се изразяваме чрез музика.“ – гледа напред Ива.

Елена Тодорова допълва: „Обичам да си създавам светове, в които се чувствам удовлетворена, и музиката е един от тях. Това е търсеното усещане – да успея да създам още един свят и после да направя така, че той да достигне до максимален брой хора. Важното за мен е този свят да бъде споделен. Радвам се, когато реакцията е положителна, но и отрицателната е все пак реакция. Това е идеята – да създаваме светове.“

Интервю на Светослав Николов: