Българският трибагреник бе издигнат на специално церемония в олимпийското село, съобщава www.bgolympic.org.

По традиция представителите на всички държави с участие в игрите се приветстват с „Добре дошли“ от домакините в точно определено място от международната зона на селището.

 

2111141488.jpg
(Photo: www.bgolympic.org)

Родният трибагреник се развя малко след 18 ч. местно време (полунощ срещу вторник българско) пред погледите на наши спортисти, треньори и официални лица от делегацията, присъстваха и представители на Гренада, Таджикистан и Виетнам, очакващи техните церемонии.

Сред официалните лица бяха Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, кметът на олимпийското село г-жа Жанет Аркаин – спечелила бронз от Атланта 1996 и сребро от Сидни 2000 в баскетбола, участвала на 4 поредни олимпиади от 1992 до 2004 г. и др.

Церемонията включваше изпълнение на бразилски танц, символизиращ природата, джунглата и темперамента на страната-домакин, олимпийския химн, след което прозвуча българският химн и гвардейци издигнаха родния трикольор. Официалните лица си размениха подаръци, като Белчо Горанов връчи на кмета на селото българското лъвче талисман на BG Team.

 

2111141501.jpg
 

В селото вече пристигна и най-голямата група от 15 български спортисти, която отпътува от София в неделя привечер, но поради закъснение на полета Рим-Рио и липса на свободни въздушни коридори се наложи да преспи в италианската столица и да пристигне в Бразилия след почти 24 часа път.

Всички те вече са настанени и започват първи тренировки и занимания по олимпийските обекти.