|
На живо

7
Pop-out player
Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април

Обсъждат се две дати за отваряне на заведенията

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април. Това реши кабинетът на извънредно заседание днес.

Преди него се е провела работна среща с някои министри за портивоепидемичните мерки.

Премиерът Бойко Борисов разпоредил на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове Борисов поискал Ангелов да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша.

Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22:30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

Вицепремиерът Томислав Дончев опроверга думите на здравния министър, че заведенията не са приоритет за правителството.

„Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота“, заяви Дончев.

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията, до момента възлиза на близо 2 млрд. лв.