Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април. Това реши кабинетът на извънредно заседание днес.

Преди него се е провела работна среща с някои министри за портивоепидемичните мерки.

Премиерът Бойко Борисов разпоредил на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове Борисов поискал Ангелов да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша.

Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22:30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

Вицепремиерът Томислав Дончев опроверга думите на здравния министър, че заведенията не са приоритет за правителството.

„Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота“, заяви Дончев.

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията, до момента възлиза на близо 2 млрд. лв.