По отношение на информирането на пътниците има какво да се желае, поисках промяна в инструкциите за това, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова вчерашния инцидент в метрото, заради който движението му беше блокирано за няколко часа.

Според свидетелствата на хората от блокираната мотриса информация за причината за забавянето е имало едва половин час след спирането на метрото.

Днес метрото в София се движи нормалноПроблемът, който блокира движението му за часове и доведе до транспортен хаос, беше отстранен около 23 ч. снощи

Беше тежка авария – повреда в метровлака причини повреди в няколко участъка на контактна релса и това доведе сериозно забавяне при отстраняването на проблема, обясни Фандъкова.

По думите ѝ работата на техническия екип е без забележки, а проверките на трасето са продължили и през нощта, така че да може тази сутрин да се осигури безпроблемната му експлоатация.

Имаше проблем с информирането на гражданите обаче, призна тя, макар машинистът да е действал според инструкцията.  

Машинистът е длъжен да информира централата и диспечера, после – да се опита да възстанови движението и едва след това – до 5 минути, да информира хората във влака. Искаме промяна в това – след като съобщи за проблема на диспечера, да информира хората, каза Фандъкова.

Авария в столичното метро парализира движението в час пик (СНИМКИ)Техническа повреда спря мотриса на централната станция на Софийския университет

Поднасяме извинения на хората за неудобството, каза още тя.

„Снощи нямаше опасност, нямаше нужда от притеснение, но въпросът беше с липсата на информация, хората в такава ситуация си мислят лоши неща, може да настане паника. Всъщност повечето хора реагираха спокойно въпреки напрегната обстановка, след като получиха информация, че няма друг проблем, освен техническия”, добави Фандъкова.

Повредата в метрото е отстранена, движението е възстановеноПричина за спирането на мотрисите се оказа проблем с контактната