Обстановката в Софийска област продължава да бъде усложнена, но постепенно се нормализира. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на bTV Radio.

По думите й нивата на реките са спаднали чувствително в сравнение с през нощта. „Движението на градския транспорт в Нови Искър е изцяло възстановено. В момента са възстановява дигата на река Блато, която беше отворена, за да се намали натискът на водните количества и да бъдат изпуснати към земеделските земи. В три критични участъка на село Мировяне бяха издигнати диги. Сутринта започна изпомпването на водата от улицата покрай канала.“, допълни още тя.

По думите на столичния кмет вече е започнала и подкрепата за отводняване на дворове и къщи в засегнатите райони. „В кв. „Требич“ вече са отводнени няколко къщи. Училището също. Основната задача оттук нататък е да се отводнят всички домакинства. След това ще се описват и щетите“, каза Фандъкова. Тя допълни, че експерти започват огледи по къщите веднага след отводняването, за да могат да бъдат подпомогнати засегнатите семейства.

„Продължава почистването на пътя към Плана. В района имаше паднали над 800 клони и дървета. Още снощи беше възстановено движението на леки автомобили, а до края на деня се очаква да тръгне и движението на автобуса, който все още стига до Царева махала“, каза Фандъкова. По думите на столичния кмет причината за наводненията са проливните дъждове, особено тези в планините, а не изпускането на вода от язовирите.