При ремонт винаги има неудобство, Орлов мост е най-натовареното кръстовище в София. Това обяви в предаването „Тази сутрин” столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод задръстванията, предизвикани от ремонта на ключовото за града кръстовище.

Тапи и закъснения на транспорта заради ремонта на „Орлов мост” (ОБЗОР)От общината съветват шофьорите на автомобили да търсят обходни маршрути

Тя призова към търпение, също и шофьорите, които имат възможност, да използват обходен маршрут. Кметът напомни, че последният основен ремонт на бул. „Цариградско шосе” е правен преди 11 години и гаранционният срок отдавна е изтекъл.

Настоящият ремонт ще струва на общината 300 хил. лв. Настоявам да се работи бързо, но не за сметка на качеството, каза още кметът.

Срокът за ремонта на бул. „Прага” беше удължен заради подмяната на ВиК мрежата, обясни Йорданка Фандъкова. Булевардът трябваше да бъде отворен от днес – 15 август, но вчера от Столичната община обявиха, че промените в движението са в сила до 7 септември. Надявам се все пак ремонтът да приключи до края на месеца, допълни столичният кмет.

По-късно от общината уточниха, че крайният срок за приключване на реконструкцията на бул. „Прага” е 31 август.

За кръстовището на бул. „Цар Борис III” и ул. „Житница” в кв. "Красно село", което се изгражда в момента заедно с третия метролъч, Фандъкова обясни, че за пешеходците са предвидени подлези, за да се облекчи трафикът. Тя припомни, че светофарите затрудняват движението и водят до по-голямо замърсяване на въздуха.

Фандъкова, ремонти
 

В момента общината не може да спре строителството на небостъргачи в София и затова са предложени законови промени.

Небостъргачите в столицата ще стават все повечеТези сгради обаче могат да се окажат проблем за трафика в града

Фандъкова припомни, че съгласно Подробния устройствен план (ПУП) НИКМИ няма право да строи 43-етажна сграда на ъгъла на бул. „България” и бул. „Гешов”, но съдът е задължил главният архитект на града да разреши строителството.

Фандъкова, ремонти
 

Тя е издала заповед фирмата да премахне загражденията на терена и да отпуши улицата, която са блокирали в момента.

Вижте повече във видеото: