Всички реки на територията на Столична община са с повишени нива, особено тежка е ситуацията в район Нови Искър, съобщи пред bTV Radio кметът на София Йорданка Фандъкова. В района на Мировяне, Требич и Нови Искър са залети земеделски земи, получени са 60 сигнала за наводнени дворове и мазета. За отстраняване на щетите работят десет екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, както и на пожарната. Общинските екипи изграждат диги, за да се намали рискът от наводняване на къщите. С „Напоителни системи“ е взето решение да се направи отвор на една от дигите на р. Блато, за да може водата от земеделските земи да се оттече. „Първата ни задача е да спасим населените места и да няма пострадали хора.“ – посочи кметът Йорданка Фандъкова, която бе на място и разговаря с хората за оказваната помощ. На терен продължава да е кметът на Нови Искър Даниела Райчева.

„Коритата на софийските реки са почистени, това помогна много, за да не се получат фатални завирявания. Язовирите бяха подготвени с почистени участъци. За съжаление количествата валежи са сериозни, а още по-сериозно е стичането на скатни води, което е основната причина някои язовири извън територията на общината да прелеят и вследствие на това да се запълнят коритата на реките. Всички водни басейни се наблюдават, за да може навреме да се предприемат мерки.“ – увери кметът Йорданка Фандъкова.

На други места в София има паднали дървета и пътят към Плана е затворен, като временно е скъсен маршрутът на автобуса до там, съобщи още градоначалникът.

Интервю на Светослав Николов: