Правителството подготвя спешни промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана. 

Поводът са протестите в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров, който застреля крадец.

Пловдивският д-р Иван Димитров излезе от ареста срещу подписка (ОБЗОР)Прокуратурата представи съвсем различна версия за убийството на Плъха от тази, която представяше семейството на лекаря

На заседанието на кабинета днес премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите на правосъдието и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната отбрана в НК.

Промените ще бъдат готови до края на март, а целта е да се прецизират обстоятелствата, при които можем да се защитим сами при обир или нападение.

„Като се намери най-добрият баланс за защита на личността, на имуществото на гражданите, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми”, обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Окръжната прокуратура в Пловдив излезе със становище, че д-р Иван Димитров, който застреля крадец в дома си, се е опитал да прикрие следите си с помощта на приятели.

Д-р Иван Димитров на излизане от ареста: Не съм убиец! (ВИДЕО)Медикът каза, че е бил наръган на две места в крака

Той е направил пълни самопризнания, но няколко пъти е сменил версията си, за това с какво и как е бил нападнат. 

Борисов настоявал пред министрите за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи и магистрати. И настоял промените да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство.

„Не искам повече дебата да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, заявил министър-председателят.