Кабинетът прие механизъм как „Булгаргаз“ да възстанови суми към неговите клиенти заради поевтиняването на природния газ за периода 2 януари 2020 г. – 31 март 2020 г. 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъдат върнати 201 685 227 млн. лв. „Проведохме трудни, няколко месечни, но успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България. Затова, съпоставен, цената на газа към миналата година – към днешна дата е с 51% по-ниска. Март е 42%“, каза министър-председателят. 

51 млн. лв. от тези пари ще отидат за „Топлофикация София“, уточни премиерът. На газоразпределителните дружества – 22 млн. лв., на химическата промишленост – 52 млн. лв., на стъкларската ще бъдат върнати 16 млн. лв. 

„Очаквам утре някаква хубава карикатура да има, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. Само преди няколко дни завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. При предишните управляващи, буквално беше открадната КТБ. От БТК успяхме да върнем 125 млн. евро. За това не ни обичат, затова рисуват комикси. 1,5 млрд. лв. сме върнали при хората от олигархията“, допълни Борисов.

Във връзка с наближаването на 15 юни и края на извънредната епидемична обстановка, Борисов нареди на социалния министър Деница Сачева, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов да подготвят кои мерки ще останат в сила.

По думите на Борисов мярката „60/40“ ще бъде удължена до септември, с готовност - до края на годината. Сачева допълни, че към 5 юни има подадени 15 371 заявления от работодатели за 260 698 служители. До момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души. 

От 1 юли ще действа нов дизайн на мярката, който ще даде възможност на повече сектори да се възползват. Към транспортния бранш има допълнителна мярка, която е в размер на 290 лв. за служител. Така, съотношението в сектора ще стане 80/20. Борисов нареди на Сачева да проведе среща и с фитнес индустрията, които алармираха, че са пред фалит заради ограничителните мерки за спорт.

Транспортният министър Росен Желязков уведоми премиера за концесията на Летище София и началото на преходния период за предаване на управлението на аеропорта. Той уточни, че летищен оператор ще бъде Летище Мюнхен. 

По думите му всички оферти са били добри, но избраната на консорциум „Соф кънект“ е била най-балансирана. Той допълни, че се очаква договорът да бъде подписан до средата на юли, а след това трябва да се извърши плащане в размер на 550 млн. лв.