7 млн. лв. са одобрени за противодействие на битовата престъпност. Това обяви. министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание.

Целта е полицейските патрули да достигат до голям брой населени места, докато дойдат нови униформени служители, които към момента се обучават. МВР ще използва през трите месеца ресурс, който се е освободил след изпращането на военни по границите.

„Благодаря първо на законодателите, че, макар и в края на годината, най-сетне дадоха закон, който дава възможност бивши военни пенсионери да могат да бъдат назначавани”, посочи Борисов. По думите му няма как бившите военни веднага да започнат работа по селата, тъй като по закон трябва да преминат 6-месечен подготвителен курс. Към момента над 1000 души се обучават в Симеоново и на други места.

Парите са за първите три месеца на годината. „Ако следващото правителство иска да продължава тези действия, ще го направи, ако не, като се върнем ние – ще ги направим за цялата година”, подчерта премиерът. 2 от 7-те милиона ще са за закупуване на нови превозни средства.