Строителството на третия метролъч в София започва днес. Това ще доведе и до затваряне на улици и промени в движението.

Още от има промени в автомобилното и пешеходното движение:

От 0 ч. на 20 януари до 24 ч. на 31 март се забранява влизането и паркирането по лявата лента от пътното платно на булевардите в посочените участъци:

- по бул. "Патриарх Евтимий" между ул. "Васил Левски" и ул. "Хан Крум" движението на пътни превозни средства ще се извършва еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда

- по бул. "Патриарх Евтимий" между бул. "Витоша" и ул. "Княз Борис I" движението на пътни превозни средства ще се извършва еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда.

От 20 януари до 31 март ще се промени маршрутът на тролейбусна линия №7: от жк. "Люлин" по маршрута си до кръстовище бул. "Сливница" – ул. "Опълченска" и направо по бул. "Сливница" до площад "Сточна гара" двупосочно.

Временно се преместват спирки:

- спирка "Кино Одеон" на бул. "Патриарх Евтимий" за тролейбусни линии 1, 2, 5 и 8 се измества 150 м напред в посока бул. "Витоша" след кръстовището с ул. "Хан Крум"

- спирка УМБАЛ "Александровска" на ул. "Св. Георги Софийски" за тролейбусни линии №2, 8 и 9 и автобусна линия №72 се измества 140 метра назад преди кръстовището с ул. "Константин Иречек"

- спирка Орлов мост на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока НДК се премества 100 м.

От Центъра за градска мобилност уверяват, че са обозначили новите места на спирките.

Третата линия на метрото ще свърже кварталите „Горна баня” и „Левски”, като минава през централната градска част. Първият етап, за който има осигурено финансиране от Малък градски театър „Зад канала” през центъра до кв. „Красно село”.

Първият етап е от Малък градски театър „Зад канала” през центъра на града до кв. „Красно село”. Той е с обща дължина 7,8 км и 7 метростанции, като има вариант и за 8-ма.

Метростанциите са при Малък градски театър, Орлов мост, на пл. „Патриарх Евтимий”, НДК, ул. "Георги Софийски", бул. "България" и пазара на кв. „Красно село”.

Най-тежко за трафика в столицата ще е изграждането на метростанциите на Попа, около НДК и на булевардите „България” и „Иван Гешов”. На "България" и "Гешов" предстои и строителство на кръстовище на две нива. Временно ограничаване на движението ще се наложи и на ул. "Житница" в кв. „Красно село”.