Къде в България хората взимат най-високите заплати? Кои райони останаха обезлюдени и обратно - къде има най-много деца? Как се представят учениците на матурите?

Отговорите на тези въпроси дава изследването на Института за пазарна икономика - "265 истории за икономика". На сайта 265obshtini.bg всеки може сам да разгледа картата. Всяка седмица ще се качват нови карти.

Заплати

Снимка: btvnovinite.bg

 

Оказва се, че София е на осмо място по отношение на размера на заплатите. По думите на икономиста Петър Ганев това не е изненада.

Малки населени места, които имат голяма индустрия, са в топ 10. Сред тях Челопеч и Козлодуй, където средната брутна месечна заплата е над 2000 лв. В София тя е 1554 лв.

Девня, Раднево, Гълъбово, Панагюрище и Пирдоп са сред другите градове с високи заплати.

Има обаче и много места, където заплатите са под 1000 лв. и дори под 600 лв., поясни Петър Ганев.

Безработица

 

Снимка: btvnovinite.bg

В големите центрове безработицата е под 4%. В София и Божурище тя е под 2%. В Пловдивско и Варненско също тя е ниска.

Не така стоят обаче нещата в Северозападна България, където безработицата е най-голяма. В Димово тя е цели 41%. Десетки са общините, където безработицата е над 30%.

Демография

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

София, Пловдив и Варна са градовете с най-голямо население. В столицата на година идват около 5000 души. В Пловдив и Варна са около 2000, обясни икономистът.

В Свищов, например, около 900 души се изселват от града годишно. Кърджали пък привлича хора и там се заселват 960 души.

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

Резултати от матури

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

В София средната оценка от матурите по БЕЛ за миналата година е 4,53. В Трън и Челопеч също са високи – съответно 5 и 4,74.