Ако имате хрема или кихате, то по всяка вероятност страдате не от коронавирус, а от настинка или грип. Ще познаете щам Б по това, че симптомите започват скорострелно.

За минути , за половин час температурата може да стигне 40 градуса. Започва едно сълзене обилно от очите. От носа и чак  тогава се получава кашлицата.

Снимка: btvnovinite.bg

Коронавирусът пък атакува директно белия дроб на човека. Типичните симптоми са: висока температура, суха кашлица, задух, болки в мускулите и отпадналост.

„Могат да възникнат като усложнения нетипични пневмонии, които се развиват по по-специфичен начин. Но там няма храчки за разлика от пациентите, които развиват бактериални пневмонии.  При тях кашлицата е суха. Усещането за  невъзможност да си поемете въздух. За недостиг на кислород“, заяви общопрактикуващ лекар д-р Гергана Николова. 

Усетим ли тези признаци специалистите съветват да потърсим личния си лекар, но първо по телефона.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не панически да се качим на първото превозно средство, да влезем в коридора, да постоим два часа. Да окашляваме всички около нас. Как ще издирим всички, които са се намирали в този момент в коридора?“, обяснява д-р Николова.

Най-лошият съветник е паниката. А най-добрата превенция - личната хигиена.