Общинският съвет в София ще обсъжда и гласува разширяване на зелената зона за платено паркиране в София в следващите месеци. Предлага се тя да обхване нови територии в районите „Оборище”, „Възраждане”, „Красно село” и „Лозенец”.

Предложенията са на база обществени обсъждания по райони, за разширяване на зоните често настояват хората, които живеят в тези квартали. Това обяви в предаването „Тази сутрин” зам.-кметът по транспорт на София Евгени Крусев.

Основният мотив на хората, които подкрепят разширяването на зоната, е че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си. По думите на Крусев там, където се въведе зелена зона, свободните места за паркиране са около 30%  –  40%.  

За паркиране в зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се плаща по 1 лв. на час, а максималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер – 100 лв. за една година, за втори автомобил се плащат 200 лв., а за трети – 300 лв.

Предстои разширяването на пешеходната зона на бул. „Витоша”  от ул. „Алабин” до бул. „Ал. Стамболийски”, както и отсечката на ул. „Георг Вашингтон” – от ул. „Трапезица” до ул. „Пиротска”. По новата пешеходна част на бул. „Витоша” ще продължат да се движат трамваи, уточни Крусев.

Вижте повече във видеото: