В Световния ден на белия дроб сдружение „Въздух за здраве“ обяви каузата „Гласове за въздух и здраве“ за привличане на общественото внимание към темата за чистотата на въздуха. bTV Radio подкрепя инициативата, а музикантите от D2 бяха първите включили се артисти. Инициативата цели да фокусира обществено внимание върху ясна гражданска позиция по темата въздушно замърсяване, информираност по темата от надеждни източници и по-голяма ангажираност на медицинската общност по темата. Според Световната здравна организация въздушното замърсяване убива 7 милиона души годишно по света, и не по малко от 10 000 в България. „Ако успеем да обединим 10 000 човека в знание, емоция и решителност срещу въздушното замърсяване, със сигурност ще успеем да поставим начало на едно смислено противодействие срещу въздушното замърсяване.“ – посочват от инициативата.

„Въздухът е живот, а чистият въздух е здраве. Въздухът е и изкуство.“ – посочи за включването на вокалисти в кампанията пулмологът д-р Александър Симидчиев – председател на сдружение „Въздух и здраве“. По bTV Radio той посочи, че въздухът е споделен ресурс и всеки носи отговорност за това той да е максимално чист. „Целта ни е да фокусираме общественото внимание върху проблемите, които предизвикват въздушното замърсяване, както и върху основния орган, който общува с околната среда – това е белият ни дроб. Два са факторите, които оказват преобладаващо влияние – те предизвикват 90% от вредния ефект – въздушното замърсяване и тютюнопушенето. Те могат да бъдат предотвратени, ако предприемем правилните мерки. И двете изискват да променим поведението си като хора – да караме по-малко колите си, да ползваме градския транспорт и колела, да ходим пеш. Това ще доведе до измеримо намаляване на въздушното замърсяване. Трябва да изискваме от хората, които определят правилата, този общ споделен ресурс да бъде гарантирано по-чист с предприемането на ограничителни мерки към замърсителите. По отношение на тютюнопушенето е въпрос на личен избор да преодолеем зависимостта, тъй като тя подмолно уврежда белия ни дроб, а той не се възстановява, ако бъде увреден.“ – предупреди д-р Симидчиев.

„Често избирам споделените пътувания, карам колело, а на кратки разстояния ходя пеш. Не паля колата при всеки случай, когато трябва да стигна до някъде. Храня се здравословно, а през живота си съм изпушил най-много 20 цигари.“ – сподели за своята грижа за здравето и за чистотата на въздуха Дидо от D2 в интервю по bTV радио. Музикантите се включиха в каузата с публично събитие в Борисовата градина. От Дидо днес научихме подробности и за новата песен на групата „Диви и щастливи“, записана заедно със 100 KILA, която ще озвучи едноименния филм с премиера на 29 ноември.

 

Мария Илиева също се включи в каузата „Гласове за въздух и здраве“. По bTV Radio тя представи новия си световен танцувален хит Fuego и съобщи подробности за предстоящия си концерт на 22 октомври в Зала 1 на НДК. За каузата за здравето певицата посъветва да бъдем добри към себе си и към хората около нас. „Ние трябва да се проактивни и да пазим околната среда. Информацията за това трябва да се разпространява активно между хората, защото приемаме природата като даденост и не си даваме сметка как замърсяваме въздуха и убиваме себе си. Втората страна на този проблем, е че не се популяризира превенцията на белия дроб. Трябва да го пазим и да обръщаме внимание на здравето си. Трябва да бъдем активни обществено и да пазим въздуха чист, а от друга страна да обръщаме внимание на собственото си здраве.“

Интервютата от ефира на предаването „За града“ по bTV Radio са на Светослав Николов.