През тази софийска есен Киномания и Divino представят заедно "Кулинарно кино" с менюто на шеф Димо Димов: два филма, две гурме вечèри, две авантюри на сетивата.

На 19 ноември, четвъртък, от 19:30 часа в зала 10 на НДК ще се осъществи прожекция на документалния филм "Foodies" и гурме вечеря, приготвена от шеф Димо Димов, придружена от три вина, подбрани от екипа на Divino. 

На 21 ноември, в събота, от 20:00 часа, отново в зала 10 на НДК ще бъде прожектиран документалният филм за тризвезден шеф-готвач „Серджо Херман, безобразно съвършен“ с гурме вечеря, приготвена от шеф Димо Димов, придружена от три вина, подбрани от екипа на Divino. 

Цената на един куверт е 50 лева. Освен вечерята с филмова прожекция тази цена включва и еднодневен достъп в ден по избор за DiVino.Taste – Форум на българското вино (НДК, зала 3, 20-22 ноември 2015).

Димо Димов, шеф-готвач с високо реноме в света на висшето ресторантьорство и носител на престижни награди, владее до съвършенство науката и изкуството да създава незабравими емоции. Основател на Cult Gourmet Catering и на веригата ресторанти Pure, шеф Димов има класически подход към храната, дълбокото познаване на френските кулинарни техники, съчетано с въображение, собствен стил и преклонение пред добрия продукт. 

"Foodies" - Швеция, 2014, 95 мин., документален филм, режисьор Томас Джаксън, Шарлот Ланделиус и Хенрик Стокаре. 19 ноември, четвъртък, 19:30 часа, НДК, зала 10.

Кои са Foodies? Явлението доби размерите на утвърдена субкултура в съвременното общество: хора, обсебени от качествената и изискана храна, готови да й посветят времето, средствата и емоциите си. Повечето от „фудитата“ поддържат постоянен блог или споделят информация в социалните мрежи. Такива са и героите на филма, който ще ни отведе по стъпките им в най-прочутите тризвездни (по гида „Мишлен“) ресторанти на света. Отдадени на преклонението към храната, което от хоби се превръща в начин на живот, те са добили статуса на престижни кулинарни критици, защото критериите им са обусловени от „звездния“ им опит. Това са хора, които прекарват живота си в обикаляне на планетата и... ядене. Хора, чието мнение толкова високо се зачита от професионалистите в бранша, че да си резервират място и в най-труднодостъпните ресторанти за тях не е проблем. Кои са тези хора, кои места посещават, какво консумират там, дали това ги прави щастливи, дали харесват всичко, което опитат... вижте сами. 

Менюто на шеф Димо Димов:

Прясно изпечен хляб 

Предястия: Крем от гъши дроб, салата от киноа и червена леща, листа от тученица, хляб със звезден анасон 

Основно ястие: Френско петле в два стила: Кок-о-вен; филе с масло от салвия и трюфел, ризото с кестени 

Десерт: Гато "Марсел" с малинова пяна  

 

21 ноември, събота, 19:30 часа 

Серджо Херман, безобразно съвършен / Sergio Herman, fucking perfect

Холандия, 2015, 80 мин., документален, режисьор Вилемек Клойфхаут

Не се случва често някой да се откаже от успешна кариера в разцвета на силите си. Когато този някой е шеф-готвач, вероятността клони към нула. Но Серджо Херман взима това решение. Въпреки че ресторантът му е номер едно в Холандия. Въпреки че има три звезди от Michelin и лоялен, сработен екип. Но Серджо има също и семейство – жена и три деца, за които никога не му остава време. Филмът показва перфектно смазания механизъм в кухнята на един тризвезден ресторант, но също и напрежението да се задържи нивото му. Надвисва въпросът за цената на съвършенството и една съвсем простичка мечта започва да си пробива път – нещо като забравена рецепта от детството... 

Менюто на шеф Димо Димов:

Прясно изпечен хляб 

Предястия: Домашно маринована сьомга с червено цвекло, букет от салати и гратениран биск от омар 

Основно ястие: Телешко: Телешки джолан су вид в сос от зелен пипер, рагу от манатарки, био моркови с естрагон и конфи от картофи 

Десерти: Флан Каталана, пистачо пана кота и шоколадов крем  

Куверт-билети в билетния център на НДК и vintageclub.bg