От днес стартира онлайн петиция на classicfm.bg за събиране на подписи на граждани в подкрепа на каузата

Единственото радио за класическа музика в страната - Класик ФМ - инициира кампания за изграждане на нова съвременна акустична зала на мястото на „Царските конюшни“ в центъра на София. Това бе обявено на пресконференция с участието на представители на различни институции и музиканти.

По инициатива на радиото от днес стартира онлайн петиция за събиране на подписи на гражданите в подкрепа на идеята, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов. Петицията е публикувана и може да бъде подписана на www.classicfm.bg.

Локацията на скандалните „Царски конюшни“ е с много подходящи параметри за създаване на музикална зала, а именно размер на парцела, близост до други културни институции като Музикален театър, опера и единствената към момента концертна зала – зала „България“.

Директорът на Класик ФМ радио Васил Димитров посочва: „Музикалното изкуство има крещяща нужда от още една акустична зала. Налице са постоянни конфликти между оркестрите в разпределението на свободните дати за концерти в единствената подходяща за симфонични концерти зала „България““.

 

Идеята за създаването на нова концертна зала бързо получи подкрепа от редица институции и организации като Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която членуват bTV, Nova, BG ON AIR и най-големите частни радиовериги, Българската фестивална асоциация, „Музикаутор“, Българската асоциация на музикалните продуценти, „Кантус Фирмус“, Националното музикално училище, Национална музикална академия, проф. Людмил Ангелов, проф. Пламен Джуров, Теодосий Спасов, Георги Черкин, Виктория Василенко и много други.

Като представители в пресконференцията за начало на кампанията се включиха:

Васил Димитров – директор Класик ФМ радио

Даниела Ханджиева - артистичен директор на музикална агенция „Кантус Фирмус“
Проф. Людмил Ангелов - пианист, артистичен директор на фестивала „Пиано Екстраваганца“ и преподавател в НБУ
Проф. д-р Борислава Танева - заместник ректор Международна и художественотворческа дейност в НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Теодосий Спасов - музикант, директор на „Музикална къща БНР“
Проф. Пламен Джуров - диригент, член на управителен съвет на „Българска фестивална асоциация", преподавател по дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“
Ясен Козев - председател на Управителния съвет на сдружение „Музикаутор“
Георги Черкин - пианист
Милка Митева - директор на НМУ „Л. Пипков“

Виктория Василенко - пианистка

Елена Кискинова - изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти

Всички участници се обединяват около идеята правителството да погледне сериозно и на културните нужди на гражданите. Зала „България“ е построена през 1937г., когато населението на София е около 300 000 души. Към днешна дата градът е европейска столица с 2-милионно население и традиции в музикалното изкуство.

Класик ФМ радио отваря ефира си за темата: „Изграждане на нова концертна зала на мястото на „Царските конюшни“. Следете коментарите и развитието на инициативата в ефира на радиото, както и онлайн на www.classicfm.bg.