Всички обичаме слънцето – то увеличава нивата на допамин и серотонин в кръвта ни, предпазва от депресивни състояния и повишава настроението ни. Благодарение на него се синтезира витамин D, който е много важен в метаболизма на калция в организма, то въздейства благоприятно при израстването, при лечението на рахит и псориазис. За да се насладим в пълнота на благотворните ефекти на слънцето, трябва да спазваме определени правила, които в интервю по bTV Radio систематизира естетичният лекар д-р Михаил Михайлов, дм.
 
Как въздействат на тялото ни ултравиолетовите лъчи?
 
UVA лъчите достигат по-дълбоко в кожата, до дермата, и водят до по-бързия тен, който се появява между 10-ата и 20-ата минута. Те могат да доведат до мутации в ДНК на клетките и така да причинят злокачествени кожни изменения. А лъчите състаряват кожата, която вече е по-малко еластична. Намаляването на колагена и хиалуроновата киселина променя тургора на кожата и така се появяват бръчките. UVB лъчите са по-къси и причиняват изгарянето на кожата. А до нея не достигат UVC лъчите.
 
Кога и как да се излагаме на слънце?
 
Преди в отпуска си да отдъхнем на плажа, добре е да подготвим кожата с кратки и чести слънчеви бани, не по-дълги от 5 до 10 минути. Основното излагане на слънце е добре да продължи до 15 минути – това е времето, в което се произвежда достатъчно витамин D и вредните въздействия на слънцето не са започнали да надделяват. „А какво обикновено правим? Наспиваме се до късно, хапваме обилно, отиваме на плажа по обед, заспиваме и така изгаряме – в никакъв случай не бива да си причиняваме това.“ – описва обичайна грешка и дава добър съвет д-р Михайлов, дм. Най-внимателни трябва да бъдем с децата до 1-годишна възраст, съветва естетичният лекар. За тях е добре да са на открито слънце само до 10 ч. Децата до 7 години трябва да останат на сянка от 10 до 17 ч., а възрастните можем спокойно да се наслаждаваме на плажа сутрин до 10 и следобед след 16 ч. Разбира се, с подходящата защита.
 
Правилната слънчезащита
 
„Всеки има различен цвят и характерни особености на кожата. Само дерматолог може най-правилно да посъветва какъв фактор слънцезащитен крем да изберем и как да го прилагаме, като също така съобрази спецификите на кожата – например – дали е акнетична или пък по-мазен тип. Затова е важно преди отпуска си да направим годишния преглед на кожата при естетичен лекар или дерматолог, който да види бенките по тялото и да помогне в правилния избор на слънцезащитен крем.“ – препоръчва д-р Михайлов, дм. И винаги трябва да имаме предвид: колкото е по-светла кожата, толкова да е по-висок предпазният фактор, не винаги евтиният крем или първият, привлякъл погледа ни, предпазва добре, трябва да знаем дали кремът е научно проучен и доказан за неговото добро действие спрямо и А, и B лъчите.
 
Правилното прилагане на слънчезащитната козметика изисква спазването на основни правила, посочва д-р Михайлов, дм. Първо трябва изцяло и добре да почистим кожата си, без да пропускаме възможни причинители на алергични реакции като грим и парфюм. Нанасяме крема поне 20 – 30 минути преди излагане на слънце. Трябва да съобразим дали морската вода не го отмива, което означава често да го нанасяме. Ако решим да останем по-дълго на плажа, минимум на всеки два часа трябва да го прилагаме отново. Не бива да забравяме важни области от тялото – горната страна на дланите, както и устните, които представляват лигавица, много чувствителна към слънчевите лъчи. След плажа отново почистваме кожата и нанасяме хидратиращ емулиент, който да я подкрепи в нейното възстановяване след слънчевото излагане.
 
И още няколко важни аспекта на предпазването при излагане на слънце – честа хидратация, слънчеви очила, шапка с широка периферия, свободни дрехи в светли тонове, които да позволяват проветряване на тялото и да отразяват слънчевите лъчи.
 
Изгаряния първа степен, втора степен...
 
„Все още битува идеята, че тенът е равносилен на здраве. Това определено не е така. Често хората идват при нас с проблемни кожни изгаряния.“ – посочва естетичният лекар д-р Михаил Михайлов, дм. Той предупреждава, че понякога се излагаме на слънце с намерението да останем само 5 – 10 минути, но те неусетно преминават в един – два часа и тогава вече сме си създали проблем. „Изгарянето на кожата е неинфекциозно възпаление. То има различни стадии, като най-често хората достигат до първи стадий, а по-рядко до втори, когато вече имаме мехури. Първият стадий е характерен със зачервяване, сърбеж, болка и излющване на кожата, при което се премахва повърхностният слой мъртви клетки. Пълните с течност мехури при втория стадий на изгаряне задължително трябва да се обработят медицински.“ – напомня специалистът.
 
И да не забравяме още…
 
„Прекомерното и неправилно излагане на слънце провокира намаляване на имунитета на кожата – тя става по-чувствителна на причинители на инфекции. Променя се PH, с което се намаляват способностите на кожата да ни предпазва като бариера към околния свят. Появяват се свободни радикали, променя се влажността...“ – предупреди още естетичният лекар д-р Михаил Михайлов, дм в предаването „За града“ по bTV Radio.
 
Интервю на Светослав Николов: