„Няма смисъл да се ваксинират преболедували с коронавирус… Да си ваксиниран не означава, че не можеш да пренасяш вируса“. Това заяви специалистът по обща и инвазивна кардиология д-р Светлозар Сардовски в предаването „За града“ по bTV radio. Той обясни, че „колкото по-възрастен и по-болен е човек, толкова повече има полза от ваксинирането. Хората под 40г. практически нямат полза, освен за предпазване на рисковите групи“.

След цитираните данни от немско проучване в ефира на bTV, кардиологът уточни, че „може да се засегне не само перикарда, но и самия сърдечен мускул. Има неща, с които по-бързо да се подпомогне премахването на възпалението и на плеврата, и на перикарда, но не с общоприетите добавки, антибиотици и т.н“.

Според д-р Сардовски, ранното изработване на кръвна плазма е трудно осъществимо. „Това е парадокса: дори и да има ефект, той ще е в много ранните стадии, в които практически масовият пациент не може да се възползва“. В рубриката „Коронен номер“ той подчерта, че „ваксините са най-умното нещо. Това е  върхът в медицината“. По думите му, „трябва да има широка, мащабна, разяснителна кампания на държавата, за да се информира обществото“.

Какво още сподели кардиологът д-р Светлозар Сардовски, ще разберете от интервюто на Георги Митов: