Повечето от родителите – 82%, са за присъствено обучение на децата, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той присъства на форум на учителския синдикат на КНСБ във Варна.

Вълчев уточни, че данните за нагласите сред родителите преди началото на новата учена година са събрани социологическо проучване.

Повечето от възрастните отчитат, че децата им са натрупали психическо напрежение и дефицити особено по отношение на социализацията, допълни министърът.

По думите му голям проблем за дистанционното обучение е фактът, че има много родители, които не проявяват отговорност към образованието на децата си.

Това, което постигнахме с механизма за съвместна работа на институциите по връщането на отпаднали от системата ученици в класните стаи, до известна степен бе заличено, призна Вълчев. Много вероятно е в по-студените месеци епидемичната ситуация да се влоши и заради грипните вируси, но ние ще бъдем в готовност за превключване на системата от присъствено към друг тип обучение, каза още Вълчев.

Министърът на здравеопазването ще определя прагови стойности за заболеваемостта и при достигането им учениците ще преминават към електронно обучение по общини или по области.

Изпити след IV и X клас ще има, ако епидемичната ситуация позволява, уточни министърът. Той напомни, че тези изпити са важни по-скоро за системата, а не за децата.