Кристалина Георгиева е новият кандидат на България за генерален секретар на ООН, стана ясно на заседанието на Министерския съвет. За смяната съобщиха премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов.

Аргументът за свалянето на доверието от Бокова е неблагоприятното последно гласуване в ООН, на което тя зае едва шесто място – най-слабият ѝ резултат до момента. В предишните гласувания тя на два пъти остана на второ място и на два пъти – на пето.

Заради негласното очакване жена от Източния блок да оглави Световната организация сменяме кандидатурата с тази на Кристалина Георгиева, заявиха от правителството.

След смяната очаквам вълна от компромати срещу Георгиева, каза премиерът Борисов. 

Росен Плевнелиев пред ООН: Време е организацията да бъде оглавена от жена от Източна ЕвропаТой не спомена конкретно име

В средата на месеца той заяви, че Ирина Бокова ще се ползва с подкрепата на правителството до 26 септември, когато трябваше да се проведе петото изслушване на кандидатите за генерален секретар на ООН. Условието на премиера беше Бокова да се класира на първо или на второ място.

От седмици в българските медии се появиха информации, че кабинетът възнамерява да смени Бокова с Георгиева.

Сделки и мръсни номера: Състезанието за главен секретар на ООНСъветът за сигурност на ООН ще проведе петото от серията гласувания, за да избере победител сред деветимата претенденти

Тези спекулации предизвикаха и международен скандал. Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Москва е против подобна смяна, извършена под натиска на чужда държава, визирайки Германия.

Берлин пък заяви, че информацията за евентуален натиск на Германия не отговаря на истината.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната за кандидат за генерален секретар на ООН на 11 февруари 2016 г.

Кристалина Георгиева намекна, че може да влезе в надпреварата за ООНПо думите ѝ за нея е чест да види, че толкова много хора я окуражават да стане кандидат

За да бъде избран един кандидат за поста, той трябва да събере 9 гласа „за”, включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание за утвърждаване.

На 5 октомври започва т.нар. „гласуване с цветни бюлетини”.

Петте постоянни държави членки на Съвета за сигурност (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) имат червени бюлетини, останалите 10 непостоянни членки на съвета гласуват с бели.

С кого ще се конкурира Ирина Бокова за генерален секретар на ООНЗапочнаха изслушванията на кандидатите

Като фаворит за нов генерален секретар към настоящия момент се очертава бившият португалски премиер Анотниу Гутериш.