Докато Лондон търси изход от политическия хаос след брексит, в Европа днес отново всички гледат към Берлин. Ден преди срещата в Брюксел, в германската столица канцлерът Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще съгласуват обща европейска позиция.

Преди ден държавите- основателки на Европейската общност застанаха зад общия проект "Европа". Франция и Германия са готови с план за реформи, които включват по-гъвкави политики, и по-голяма свобода на държавите членки при вземането на решения.

Съгласуването на предложенията ще продължи в Брюксел, а преди това отново днес германският външен министър Щайнмайер ще проведе паралелни съвещателни разговора с колегите си от Вишеградскага четворка в Прага.

Кога Великобритания ще напусне Евросъюза – докато част от европейските политици настояват процедурата да влезе по- бързо в сила, Меркел е склонна да изчака Лондон.

Германският вестник „Ди велт” чертае четири сценария след гласуването във Великобритания за излизане от ЕС, предаде Натали Пашева от Германия.

Първият предвижда опасна верижна реакция и референдуми и в други държави. Проучвания в Германия сочат, че всеки трети германец би искал референдум за членството в ЕС, но подобно допитване не е разрешено в страната.

Вторият сценарий чертае по-силна интеграция на страните, кандидатствали за членство. Третият вариант е отделни държави от съюза да работят по-интензивно една с друга, а четвъртият е Германия да продължава да е гарант за дълговете на други държави.

Във Франкфурт обаче очакват банкери от Лондон след брекзита.