Консултативният съвет за национална сигурност при президента приключи без да се достигне консенсус за новия антикорупционен орган и без гласуване, предаде репортер на bTV.

Това е вторият КСНС, свикан от президента Румен Радев.

След КСНС: Правят планове за ускоряване на модернизацията в армията (ОБЗОР)Стратегията за национална сигурност вече не съответства на съвременната среда, каза Румен Радев

ГЕРБ и БСП не успяха да стигнат до решение какви точно да са действията на новия орган, нито от кого да се назначава неговото ръководство.

„Дебатите не продължиха заради напускане на част от участниците заради международни ангажименти. Това доведе до загуба на кворум”, каза президентът Румен Радев пред журналисти след края на заседанието.

„Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Пробив в борбата с корупцията ще има тогава, когато антикорупцията стане приоритет пред вътрешните и външните ангажименти на българските политици”, допълни още президентът.

КСНС
Снимка: Ладислав Цветков

По време на заседанието не се е стигнало и до гласуване.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини за това управляващите в лицето на премиера Бойко Борисов, който пристигна на заседанието с час и половина закъснение.

Отсъствали са и ключови министри от кабинета, като Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Бойко Борисов: Разсекретяването на стенограмата обезсмисля КСНСПремиерът заяви, че ще участва в такива срещи само ако на тях са и медиите

Провал. Така не се прави политика”, коментира Нинова пред журналисти.

„Управляващите бойкотираха заседанието. Фактът, че КСНС не успя да излезе с решение по темата за корупцията е знак за несъстоятелността на управляващите и политическата класа да излъчи такъв закон и такъв орган”, допълни още тя.

Нинова определи действията на Борисов и министрите му като бойкот.

По думите ѝ премиерът не казал нито дума по време на заседанието и не дал аргументи защо го напуска по-рано.

По-късно правосъдният министър Цецка Цачева се върна, за да направи изявление пред медиите. Тя категорично заяви, че напускането на ГЕРБ не е било бойкот на президента. По думите ѝ министрите от управляващото мнозинство имали ангажименти на среща на Европол в Брюксел, а пък Екатерина Захариева била на среща на НАТО.

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент никой министър да не отсъства от срещата на КСНС следващата седмица.

Този съвет е сред най-кратките досега. Любопитен факт е, че заседанието на КСНС беше обявено рекордно рано – само месец и половина преди провеждането му. Това е първото заседание приключило без гласуване.

Бойко Борисов и министрите му, главният прокурор Сотир Цацаров, Веселин Марешки, Мустафа Карадайъ и Цветан Цветанов напуснаха заседанието без да разговарят с медиите.

КСНС ще се събира отново на 17 октомври, за да обсъди същите теми.