Със 7 млн. лв. може да бъде спасен независимият културен сектор в България. Това показват резултатите от проучване, направено сред почти 500 независими културни организации и артисти от различни градове в България.

Загубите на независимия културен сектор от въвеждането на забраната за провеждане на културни събития до месец юни ще бъдат над 7 милиона лева. Ако забраната за провеждане на културни събития продължи до края на 2020 г., загубите ще надхвърлят почти 16 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Независимият културен сектор е сред първите в страната, който успява да предостави междинни данни за загубите реализирани вследствие на извънредното положение.

„За три-четири дни анкетата бе попълнена от 500 артисти и творчески  организации в различни сектори. Те споделиха своите загуби, планове и по този начин имаме голяма представителност, която може да използваме като инструмент“, коментира в „Тази сутрин“ арт мениджърът Атанас Маев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много голям е проблемът за творците, които са на свободна практика. В изкуството има една сезонна дейност и тя не обвързана с работно време и работно място. По този начин е трудно да се формира на всеки един творец трудов договор. Затова голяма част от артистите са на граждански договор или се самоосигуряват“, обясни Маев.

„Все още няма никакви отпуснати средства, дните си минават и кризата с нищо не показва, че ние утре ще получим средства, с които да издържаме семействата си“        допълни той.

По думите му трябва да се търсят източници, които са допълнителни от бюджета на Министерството на културата.

„Взели сме добрата практика от други държави, които вече подкрепиха своите артисти като Германия, Франция и Дания, която заяви 13 милиона евро и веднага бяха насочени към артистите. Социалният фонд е покриване на минималните нужди на всеки един ангажиран в сектора“, обясни още арт мениджърът.

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

Събирането на пари по сметка и дарителски фондове по всякакъв начин би ни оставило още дълго време в бедствие, каза той.

Като друга мярка в подкрепа на артистите се предлага създаването на структурен фонд, който е насочен към организациите, които вече са създали структури и работят пряко с тези артисти.

В Министерството на културата тече среща с министър Боил Банов и представители на абсолютно всички сектори.

Анкетата е разпространявана онлайн в периода 22-24 март. Попълнена е от 496 души, от които 68% са физически лица, а 32% са представляващи организации в сектора.