Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря разследването за картел на пазара на горива. Това съобщиха от пресцентъра на КЗК.

В решение от 110 страници КЗК обяснява, че няма основания разследването за непозволени договорки между седемте основни вериги бензиностанции у нас да продължи.

КЗК казва има ли картел на пазара на горива до месецГлобите на комисията вкарали 25 млн. лв. в бюджета за миналата година

Така след повече от година разследването за картел приключи със задължаване на веригите да забранят обмяната на информация между конкурентите. Забраната важи за „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, "Ромпетрол България" ЕАД и „Петрол“ АД.  До 30 дни те трябва да гарантират, че не поддържат контакти помежду си и не обменят информация. Неспазилите клаузата за конфиденциалност ще бъдат уволнявани.

КЗК потвърди, че има картел на пазара на гориваШест дружества са се споразумявали за цените на горивата, посочва комисията

Преди повече от година КЗК започна проверки за наличието на картелни споразумения на пазара за горива. Ако такива договорки бяха доказани санкцията можеше да достигне до 10% от годишния оборот на нарушителите.