Увеличава се броят на продадените винетни стикери, а брутните приходи от тях към 15 октомври т.г. са около 300 млн. лв. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус”.

Тя посочи, че въпреки увеличената цена, статистиката показва, че има значително увеличение в броя на дневните винетки за тежкотоварните автомобили и намаление за седмичните на коли за сметка на месечните за коли. Министър Павлова уточни, че броят на продадените седмични винетки e над 2,28 млн., а продадените месечни - 366 000 броя. По думите й, за 2015 г. продадените месечни винетни стикери са били 199 000.

„В годишните няма голяма промяна вървят около 1,8 млн. броя средно всяка година”, допълни тя, като отбеляза, че около 200 000 от тях са по линия на социалното подпомагане за инвалиди.

Лиляна Павлова подчерта, че промяна в цените на винетките догодина няма да има. След резкия им скок през м.г. имаше протести на граждани в цялата страна.

Кабинетът прави нов опит за избор на изпълнител на новата тол система Промени в цената на винетките няма да има, но ще бъде засилен контролът и се предвижда значително увеличение на санкциите за нередовните шофьори

Днес тя коментира, че след въвеждането на тол системата ще има изцяло ново ценообразуване. Поръчката за избор на изпълнител обаче се обжалва в съда. Целта е, след решение в близките дни, до края на годината процедурата да бъде доведена до финал, за да заработи системата през 2018 г.