При спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече спазването на дистанция със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова на 14 май отварят врати за посетители на Зоологическата градина и Столичната градска библиотека. Читателите ще имат възможност да посетят заемните, но няма да ползват читалните на библиотеката, съобщиха от Столична община.

На 18 май отваря врати Музеят за история на София, а на 19-и Столичната градска художествена галерия.

На артистите ще бъдат предоставени 20 сцени на открито за представления и концерти. На тях ще се допуска провеждането на събития с допустима заетост на местата до 30% от максималния обичаен капацитет.

На 14 май от 20:30 ч. театър „София” ще открие сезона на външната си сцена „Арена” със спектакъла „Апетит за череши”.

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, в парка на Военната академия „Г.С.Раковски”, на Женския пазар, както и в парка на НДК и др.

18 постоянни или мобилни сцени на открито има и в различните райони на София, а множество културни събития ще се организират и край общинските културни институти, адаптирайки парковата среда.

През двата месеца на извънредно положение са постъпили 17 предложения, включващи културни формати на открито – поредици от концерти, кинопрожекции под звездите, програми за деца – образователни инициативи, мюзикъл и куклени представления.

Любим на столичани формат за изява на култура в градска среда са изложбите в общинските Галерии на открито – на Моста на влюбените, в Градската градина, в парка на НДК и в Градина „Кристал”. В двуседмични периоди те представят десетки фотографски изложби годишно с разнообразна и любопитна тематика.

Следващата изложба ще бъде на открито от 18 май на Моста на влюбените и ще покаже пролетни етюди от столицата. Предстои разполагането на още две Галерии на открито в различни части на Южния парк. Към изложбените пространства ще бъдат добавени и оградите на столични училища.

Обсъждат се и възможностите за реализиране на нови формати, а именно - автокина на открити локации в София.