Любов Маринкова е талантлив астрофизик, член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя изучава еволюцията на звездите и търси отговор на въпроса защо и как се раждат звездите. Любов Маринкова е сред спечелилите стипендиантската програма „За жените в науката“ на СУ „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО – България и бизнеса.

Космосът я запленява от малка, учи космически изследвания като магистратура в СУ и наблюдава звездите в обсерваторията в Рожен. Групата, от която е част сега, работи ръка за ръка с чуждестранни колеги, най вече в Германия „В тази наука видях бъдеще – бъдеще за развитие. И най-вече – да отговорим на въпроса къде и как се раждат звездите е нещо, което тепърва ни предстои да открием.“ – описва тя професионалното предизвикателство.

Когато Любов Маринкова гледа звездите как изглежда животът на Земята? „Нашият живот, сравнен с целия мащаб на Космоса, е малка суета, която е възникнала в процес на може би случайност. Но на нашата планета са единствените развити организми, които познаваме в Космоса. Той обаче е толкова необятен, че ако се замислим колко малка част сме от еволюцията на Вселената, можем даже да се отчаем, че има още неща, които не знам. Това пък ни дава хъс да наблегнем на тази наука, за да допринесем за намирането на отговор на тези въпроси.“ – каза за мотивацията си Любов Маринкова.

Тя подчерта, че и пандемията сега ни показва колко е важно да се занимаваме с наука: „Винаги съм искала да допринеса за общото благо. С науката ми се струваше, че това е полето. Отделно е самият интерес, който се запали у мен още от дете, провокиран от моите родители. Целият този свят за мен бе романтичен, пленителен и много исках да съм част от него. След това в Софийския университет мечтата за мен стана реалност. Малко смелост и упоритост водят до това.“

Младите жени, занимаващи се с наука, вече могат да кандидатстват за проекта „За жените в науката“, който финансира техните творчески планове. „Всеки знае, че науката у нас не е добре финансирана и тази стипендия отваря много врати.“ – посочва Любов Маринкова. Когато кандидатства, тя подхожда плахо. Сега знае, че си заслужава човек да направи рамка на мечтаното, проект, по който да работи, и това да го движи напред. Тя ще използва получените средства в размер на 5000 евро за участие в международни конференции за обмяна на опит и за осъществяване на работни визити при партньорите на проекта в Германия. „Това ще е следващата крачка напред към разгадаването на още една тайна на Космоса. И ако още не знаем защо се раждат звездите, доста добре се справяме с въпроса как става това.“ – заключи тя.

Вече тече записването на кандидати за 11-ото издание на стипендиантската програма „За жените в науката“.

Интервю на Светослав Николов: