„Все още децата играят в твърде скучни и еднообразни площадки, които не ги провокират по никакъв начин и не решават проблема, свързан с обездвижването на децата“. Това коментира в предаването „За града“ по bTV radio Мая Цанева -председател на Сдружение „Безопасни детски площадки“. Според нея, има два типа проблеми, свързани с поддържането на площадките. „При старите площадки от нашето детство с кълбата и ракетите и др. съоръжения, те са здрави като конструкция, но не са обезопасени като настилка или са на места, които вече не са подходящи за игра. От друга страна, те са подходящи за деца над 5-6 годишна възраст, когато имат нужда от повече движение и предизвикателства, а аз тях няма къде да се забавляват“, обяснява Цанева. „Новите площадки, построени по проекти през последните 5-10 години, има сериозен проблем с качеството на съоръженията. Поради неправилно планиране на пространството за игра, на малко място играят деца до 1-2 години и се предполага да играят деца и на 6-7 години, което има риск от конфликти или нараняване. Проблемът е при поддържането им“, подчертава тя.

Непредставително проучване на Сдружение „Безопасни детски площадки“ сред над 300 родители, показва, че децата на възраст до 15 години се интересуват от състоянието на площадката им за игра, както и изявяват желание да я поддържат, питат кой е отговорен за това. Анкетата е направена и разпространена в социалните мрежи през декември 2020 г. като част от проект„Аз съм промяната“, който се осъществява в партньорство с район „Слатина“ и по програма „Кризата като възможност“ на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София.

В анкетата на въпроса „Вашите деца интересуват ли се от това какво е състоянието на средата, в която играят и спортуват (площадката за игра, стрийт фитнеса, училищния двор)?“, 80% от отговорите са „да“. 61% от родителите казват, че техните деца проявяват инициатива и желание да се грижат за средата, в която играят и спортуват. Това означава, че с малко поощрение площадките и игрищата може да бъдат по-чисти, безопасни и най-вече да служат за култивиране на активни и отговорни граждани. 55% от отговорилите родители твърдят, че говорят по темата с децата, но е обезпокоително, че по-малко от половината от тях са уверени, че знаят към кого да се обърнат при нередности. Това показва, че институциите, неправителствените организации и медиите не сме си свършили добре работата да образоваме пълнолетните граждани за правата и възможностите да допринасят за развитието на средата.

На въпроса дали децата знаят към кого да се обърнат при нередности на площадката за игра, 87% от родителите казват „не“ и сред другите отговори се виждат предположения, че или това е работа на родителите, на общината или, че децата са малки за това.

Същевременно е необходима промяна в отношението към площадките за нуждите на деца в неравностойно положение. „Децата, които нямат проблеми, използват тези съоръжения по начин, който може да ги увреди. Родителите не им казват, че трябва да внимават с тези съоръжения, дори и да няма дете, което да ги ползва, за да може съоръженията да останат здрави. Това е въпрос на отношение към тези деца и това да престанем да си затваряме очите, че те  съществуват, а да ги приемем като активна част от нашия свят и живот и е хубаво да ги включваме в играта си“, заяви Мая Цанева.

            Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира пилотно на територията на училищата на столичния район „Слатина“ 6-месечна инициатива с дискусии с учениците, техните родители, учители, с представители на районната администрация, експерти от неправителствения сектор, медии. През май и юни предстои изграждане на т.нар. „класна стоя на открито“ и като пространство за срещи на децата с всички останали заинтересовани страни по планирането, изграждането и поддържането на средата за игра и спорт. Предвижда се и предизвикателство за изграждане на pop up (временна) площадка за игра и развлечения от рециклирани материали – картон, пластмаса, дърво и др, която се нарича „Кашонвил“.

Интервюто на Георги Митов с Мая Цанева -председател на Сдружение „Безопасни детски площадки“ можете да чуете в звуковия файл: