Pixar in Concert ще бъде едно от знаковите музикални събития за 2016 година“, заяви популярният диригент Максим Ешкенази в специално интервю по повод участието си в концерта. Мултимедийната продукция на компанията „Дисни“, представена от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ ще може да се види на 28 февруари 2016 година от 18:00 ч. в зала 1 на НДК, като част от цикъла „Музиката на Америка“. Представлението е лицензирано от Disney Music Publishing и Buena Vista Concerts.

Шоуто ще предложи комбинация от кино и музика на живо в изпълнение на Оркестъра на Класик ФМ радио. Ще бъдат прожектирани ефектни клипове, които представят в синтезиран вид съдържанието на съответните пълнометражни филми. В програмата са включени 14 заглавия, които са сред класическите детски филми от последните две десетилетия. Лентите „Играта на играчките“, „Колите“, „Търсенето на Немо“, „Храбро сърце“ и „Рататуй“ успяха да променят възприятието ни за анимация с уникалната технология на компанията „Пиксар“ за висококачествени фотореалистични изображения.

Реализацията на проекта Pixar in Concert е отдавнашна мечта за Максим Ешкенази. Въпреки че е надскочил детската възраст, когато излизат първите филми на студиото, именитият диригент е страстен фен на повечето от заглавията. „Филмът Up („В небето“) доста сериозно ми повлия“, споделя Максим. „Не зная как го възприемат децата, но лично на мен много ми харесва. Спомням си, че в киносалона дори се разплаках, когато го гледах. Другите ми фаворити са „Уол – и“ и естествено, „Търсенето на Немо“. Това са прекрасни филми за всички възрасти“, допълва музикантът.

Характерно за всички продукции с марката „Пиксар“ са оригиналните истории, високото качество на сценариите и специалното значение на музиката. „Тя не е просто някакъв фон, а е част от действието", счита Максим. „Като музикант, който се занимава с класика, тази музика ме вълнува много силно. Тя ми говори и ме докосва“, споделя диригентът.

Забележителните партитури за филмите на “Пиксар” са създадени от четирима композитори - Ранди Нюман, Патрик Дойл, Томас Нюман и Майкъл Джакино. Потвърждение за качествата на тази музика са купищата награди, с които е отличена: 10 награди „Грами“, 3 „Оскар“-а и още 10 номинации за „Оскар“. „Още по-силно е въздействието на музиката, когато се изпълнява на живо в залата. Така тя те обгръща, кара те да чувстваш и да се вълнуваш“, уверява Максим Ешкенази.

Билетите за шоуто Pixar in Concert са на цени от 20 до 60 лв. и се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК и online на www.ticketsbg.com. Билетите за деца до 6-годишна възраст, които няма да ползват отделно място, са на цена от 2 лв.