„Със сигурност ще има такива магазини, които няма да отворят, ако има последващо затваряне. Надяваме се да не са много, но зависи от периода на затваряне. Силно се надяваме да няма такова нещо, защото ще бъде наистина пагубно“. Това заяви в ефира на bTV radio Манол Гойгаджиев- председател на Българска асоциация на ритейл центровете. „Най-важният месец беше декември, когато се очакваше да реализираме по-голямата част от стоката си. Има известна доза оптимизъм. Нещата се движат в положителна посока. Мерките се спазват и не сме забелязали съществени нарушения. Човекопотокът от клиенти в търговския център не е толкова голям и е по-нисък от нивата преди пандемията януари и февруари“, допълни той.  „Има допълнителен персонал, който следи за спазването на мерките, вентилира се свеж въздух…. Някои търговски центрове са инвестирали в дезинфекция с нанотехнологии“, посочи Гойгаджиев.

По думите му, най-често срещаната грешка при посещение в мола е правилното носене на маска и влизането на лицата под 18-годишна възраст без придружител . „Все още има хора, които не знаят, че на закрито се носят маски, а не шалове. Основно нарушение е влизането на тийнейджъри без придружител и сме принудени да ги връщаме“. Гойгаджиев счита, че Празникът на Влюбените няма да повлияе върху положението на моловете, тъй като „намаленията за Черния петък бяха разпределени в целия месец, за да няма струпвания“. От друга страна, „намалението на наема на търговски площи се разглежда индивидуално за всеки търговски център“, добави той. 

Моловете продължават да настояват за намаляване на такса „битови отпадъци“. „Няколко пъти изпращахме писма до различните общини. Получихме или отрицателен, или никакъв отговор. Ние правим отстъпки към нашите наематели, имаме някакъв диалог, очакваме да получим същото от общините“, коментира Гойгаджиев. Идеята е „в периода на затваряне да не се дължи или да бъде значително намалена такса смет, защото реално не сме използвали услуга и, съответно, когато не я ползваш в пълния си капацитет, не е редно да заплащаш тази такса“.  Председателят на Българска асоциация на ритейл центровете припомни, че писмата са изпратени още в периода, в който моловете работиха през миналата година. „Надяваме се да има инициатива от страна на общинските власти, но трябва да има двустранна комуникация“.

Цялото интервю на Георги Митов с председателя на Българската асоциация на ритейл центровете Манол Гойгаджиев ще откриете в звуковия файл: