Основният проблем, който излезе от това интервю и който много дълго ще се дискутира, защото е глобален и световен проблем, е расизма“. Това заяви в ефира на bTV Radio Мария Касимова-Моасе по повод ексклузивното 90-минутно интервю на Опра Уинфри с херцозите на Съсекс Принц Хари и Меган Маркъл.

Журналистката и сертифициран консултант по етикет и протокол припомни за признанията и подигравките на пресата към Меган и статиите, публикувани по неин адрес,  които я изобличават в непознаване на кралския етикет. Мария Касимова- Моасе коментира и втория акцент от това тв.интервю за свободата на говорене. „Британската корона е лого и тези хора, които са част от семейството под короната, непрекъснато работят за това лого. Те нямат почивен ден от това. Самата Кралица, начинът, по който тя се облича винаги в светли ярки дрехи, е нарочно, за да бъде видима от тълпата и от хората, които се грижат за нейната сигурност. Това е много голям скандал за британската корона, защото тя не допуска да се говори за вътрешни неща, които касаят семейството, и всеки такъв скандал и всяко едно излизане от полето на семейното представлява исторически проблем за британската корона, а не просто една семейна кавга и клюка“.

Според Мария Касимова- Моасе, „има и сблъсък на две култури- тази кралска особеност да се държи семейството на висота, за да остане неприкосновено. То трябва да има своята тържественост, блясък на лого, емблема, нещо непоклатимо, в което нито един поданик да няма съмнение при каквито и да е обстоятелства. Британците затова имат едно естествено държавно, гражданско самочувствие.  Америка е страната, където можеш да кажеш всичко. Ти си кралят, ти сам решаваш и би трябвало да имаш цялата свобода на един гражданин да говориш да се изразяваш. Този сблъсък видяхме на високо ниво“.

Трябваше ли да се случат тези междуособици пред очите на целия свят и наистина ли различията не можеха да бъдат преодолени? Журналистката и специалист по етикет и протокол счита, че „от гледна точка на британския етикет не трябваше да се случат. От гледна точка на американския, точно това трябваше да се случи. Ако зависеше от специалист като мен, той би посъветвал тези неща да останат зад стените на Бъкингам“.

Цялото интервю на Георги Митов с Мария Касимова-Моасе, чуйте тук: