Журналистът Мартин Карбовски стартира кауза и специална поредица, с която ще разказва истории за това как неграмотността влияе пряко върху качеството на живот на хората.

Идеята за „Чиста азбука“ тръгва от личния опит на водещия на „Карбовски: Втори план“, който се сблъсква ежедневно с неграмотността – получава писма от зрители, които търсят подкрепа от него, но в огромна част от случаите сигналите са трудно разбираеми, неясни, изобилстващи от правописни грешки, и най-често – написани на латиница.

 

Целта на водещия е на първо място – да насочи фокуса върху способността на хората да се изразяват, да комуникират адекватно, ако искат да бъдат чути и разбрани, ако искат думите им да имат последствие. Именно това провокира Карбовски да стартира, съвместно с bTV, кампания, която да насочи общественото внимание към нуждата от изчистването и съхранението на българския език, в полза на хората и обществото.

 „Събрали сме примери, където нашата азбука започва да куца, да страда и да припада. Екипът ни постоянно получава сигнали за помощ от хора, но с времето става все по-трудно да ги разбираме – писмата стават все по-нечетими”, казва Карбовски.

Със старта на инициативата водещият призовава зрителите да му изпращат най-фрапантните случаи на неграмотност, забелязани у техни познати, съседи, колеги, съграждани, съселяни. А Карбовски ще се среща с тях не само за да разкаже историята им в предаването си, но и за да им помогне да овладеят българския език по-добре, за да повишат качеството си на живот.

Зрителите на най-гледаната телевизия у нас могат да проследят историите и развитието на всички герои, заснети в рамките на кампанията, в специални епизоди в ефира и каналите на bTV през есенния сезон на предаването.