При масирани проверки на Столичния инспекторат и на Общинска полиция през изминалата седмица са съставени 530 констативни протокола за неправилно паркиране върху тротоари и зелени площи, съобщиха пред bTV Radio от контролната служба. Актовете са 59, а фишовете за глоба на място – 122. Само за двата дни на уикенда са съставени 197 протокола, 9 акта и 5 фиша. Същевременно днес е пристигнал нов сигнал за фалшив фиш, за което от Столичния инспекторат призоваха незабавно да се обръщаме към тях или към полицията.

Паркиране върху тротоарите е най-често срещаното нарушение. „Много често получаваме сигнали за неправилно паркирани автомобили върху тротоари. Когато колите възпрепятстват свободното преминаване на пешеходците, гражданите трябва да се обръщат към Общинска полиция, която има правомощията да разпорежда принудителното вдигане на тези автомобили.“ – посъветва в интервю по bTV Radio Полина Асенова – началник сектор „Контрол по паркирането“ към Столичен инспекторат. Тя обясни: „Когато тротоарите са заети от коли, пешеходците слизат на платното и това създава предпоставки за инциденти.“                                                           

По-малко са случаите на паркиране върху детски площадки, тъй като през последните години Столичният инспекторат е преградил с кашпи входовете към над 90 от тях и това прави невъзможно навлизането на автомобили, което иначе би изложило на опасност живота и здравето на ползващите съоръженията. 

                                                      

И днес от кв. Младост е постъпил сигнал за фалшив фиш, поставен върху предното стъкло на автомобил. „Столичният инспекторат никога не слага фишове на предното стъкло. Там се поставя констативен протокол, с който се указва в кой офис на службата водачът трябва да се яви, за да му бъде съставен фиш или акт. За налагане на глоба с фиш нарушителят задължително трябва да присъства.“ – уточни Полина Асенова от Столичния инспекторат. Всички санкции се плащат единствено по банков път – инспекторите не взимат пари на ръка, уточняват още от там. Мнимите фишове също така изобилстват от печатни и езикови грешки. За установени от гражданите фалшиви фишове могат да се подават сигнали в полицията или до Столичния инспекторат на телефон 029875555 или на електронна поща [email protected].

Интервю на Светослав Николов