В образователната система има недостиг на кадри, най-сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви в предаването „Тази сутрин” министърът на образованието Красимир Вълчев.

Всяка година се пенсионират около 4 хил. учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема, допълни той.

Средната възраст на българския учител е 50 г.Почти половината от българските учители ще излязат в пенсия до няколко години

Вълчев напомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на правителството. Това е една от мерките за привличане на млади кадри в системата. В момента средната учителска заплата е около 900 лв. Важен е и престижът на професията, напомни той.

По думите на Вълчев проблем с училището към Техническия университет няма, проблемът бил в липсата на разговор с родителите, който се е състоял вчера. Казусът е само в правоотношенията на директора на училището, а не в това дали то да е към ТУ, уточни министърът. Подобни проблеми щели да се решат с подготвени промени в Закона за висшето образование.

Красимир Вълчев: Няма да се променя статутът на ТУЕСКадрови промени няма да бъдат правени

Просветното министерство ще изпълни и поетите ангажименти за намаляване тежестта на ученическите раници със закупуване на шкафчета, осигуряването на електронни варианти на учебниците и намаляване на броя на учебните тетрадки.

Вижте целия разговор във видеото: