Край на дискриминационната практика държавата да предоставя финансова подкрепа само на собствените културни институти обеща служебният министър на културата Рашко Младенов. В интервю по bTV Radio той посочи, че на грижа от страна на държавата ще могат да разчитат и общинските и независимите оператори, които работят в сферата на културата. „В областта на сценичните изкуства имат да се решават неща във връзка с методиката за субсидиране. Вече имах срещи с независимия театър, с общинските сцени. Ще обърнем внимание и на тях.“ – ангажира се министър Младенов.

В момента от бюджета на министерството на културата се възползват държавните културни институти, които срещу всеки лев приход получават до десетки пъти повече като субсидия. Така в неравностойно положение остават общинските и независимите създатели на изкуство. „Работи се по насърчаване на проектното начало, така че да се помогне и на другите организации, които до момента са оставали извън обсега на тази грижа.“ – увери министърът на културата Рашко Младенов пред bTV Radio.

Встъпването на прочутия актьор в тази административна функция е свързано с бързо запознаване с проблемите: „Тези десетина дни приемам и изслушвам хора от всички изкуства, за да се информирам много добре за това, което като организация и работа в тази област е свършено, и онова, което трябва да бъде извършено. Не забравям, че това трябва да бъде в рамките на 2 – 3 месеца и при липсата на парламент – никакви законови изменения не са възможни по време на моето присъствие. От там нататък се опитвам да избера няколко неща, които задължително трябва да се извършат, и се опитвам да се съсредоточа върху тях.“

Освен въвеждането на механизми за подкрепа на независимите и общинските културни оператори, министърът на културата Рашко Младенов посочи като свой непосредствен ангажимент провеждането на забавените конкурси за ръководители на държавни културни институти. За постигането на добра среда за изкуствата у нас според него е необходимо създаването на Национална доктрина за културата. „Това не мога да го свърша, но разбирам, че се подготвя такава стратегия. Ако мога инициативата да я докарам докрай и след това тя да бъде предложена при новия парламент и правителство – това е генералното решение, иначе всичко друго е да се работи на парче.“ – каза той. В началото на следващата седмица министърът започва разговори със специалистите, които са работили по създаването на тази стратегия.

„Изкуството е моят живот. Там намирам истинския смисъл.“ – каза в заключение министърът на културата Рашко Младенов в интервюто на Светослав Николов, което можете да чуете в прикачения файл.