На 31 октомври и 1 ноември 2020 г. в софийския квартал „Манастирски ливади“ – запад, ул. „Казбек“ от 10:00 ч до 17:00 ч ще се осъществи художественият проект „Място до прозореца“ на Катержина Шеда. Създаден специално за този квартал, проектът ще се реализира през  2020 и 2021 г. Чрез него художничката кани хората от района и гражданите на София да се включат в акция под формата на градска игра, като споделят идеите и визиите си за промяна и облагородяване на мястото. Манастирски ливади – запад е един от кварталите в София, в който най-вече проличава проблемът с презастрояването; липсата на основна инфраструктура като улици и тротоари, оскъдните зелени площи, отсъствието на публични сгради и детски градини.

„Нека всички да дойдат със семейния си автомобил! Има четири пункта на улицата, от където ще вземат т.нар „шофьорска книжка“, с която участват. След това, ще заемат специално освободените паркоместа и ще дорисуват онова, което искат да променят, отвътре навън т.е от гледката си през прозореца на автомобила“, разясни по bTV radio кураторът Владия Михайлова.
На 9 декември в галерия „Васка Емануилова“ ще бъдат изложени най-добрите идеи, възникнали по време на проекта.

„Основното послание е да комуникираме проблемите по един различен, по-забавен начин“, посочи председателят на сдружение “Манастирски ливади- запад” Веселин Кръстев. „За съжаление, нещата се случват бавно, институционалност, но има чуваемост“, каза той. В предаването „За града“ на bTV radio Кръстев разкри, че „ще имаме училище и детска градина на мястото на металната и бетонова конструкция от комплекса „Родна стряха“. Ще има и актова зала, което предполага и създаване на култура“.
 
Катержина Шеда е реализирала свои проекти по целия свят – от Силиконовата долина в Америка до Чернобил в Украйна. Нейните работи са били показвани в Тейт Модерн, Лондон, Документа в Касел, Венецианското биенале и много други международни платформи и пространства за изкуство. За представянето си в ключовия международен форум за съвременно изкуство Документа 12 в Касел през 2007 г. Катержина Шеда създава проект за квартал в родния си град Бърно, чрез който успява да сближи хората като ги провокира да се обърнат един към друг и да видят общата среда, в която живеят. През 2011 г. художничката кани хората от село Бедроховице в Чехия да се преместят в околностите на Тейт Модерн в Лондон и за един ден да правят същите неща, с които обичайно прекарват почивните си дни. Целта е хората да погледнат на себе си от друга гледна точка на новото място и да се обединят около общи действия и активности, за които в работните дни нямат време и които сплотяват тяхната общност и разнообразяват живота им. Сред по-новите й проекти е инициативата „Нещо за нещо“ в Норвегия през 2019 г., при която на туристите се предоставя безплатен ербиенби престой в добре оборудвана каравана срещу извършване на някаква помощ или услуга.

„Мисля, че с този тип проекти наистина може да се промени публичното пространство“, подчерта в ефира на bTV radio Катержина Шеда.

Характерно за проектите на Катержина Шеда е работата й с общности най-често под формата на градски игри с участието на голям брой хора. Тя се интересува от всекидневния живот и обстоятелства на дадено място, като се стреми да ги подобри, промени или да ги представи от друга гледна точка. Всеки един от проектите й е вдъхновен от наблюдението върху рутинни, съвсем обикновени дейности или действителност, върху която художничката намира начин да въздейства. Участниците в нейните акции са хиляди жители на малки населени места, квартали или градове. Те стават герои в истории чрез прости действия, които извършват заедно със своите съседи, съграждани или други хора в ежедневното им обкръжение.

Чуйте повече от интервютата на Георги Митов в звуковите файлове: