С каузите за природата на радиостанциите от bTV Radio Group запознахме млади хора от 14 националности от цяла Европа на семинар за зелените идеи от и за общността в испанското градче Пурчена. Форумът по програмата за мобилност на Европейската комисия „Еразъм+“ направи възможно споделянето на решения на различни проблеми на околната среда между десетки ентусиасти, които вярват и работят за устойчивото развитие чрез правителствени и неправителствени организации. Така европейската програма за мобилност позволи генерирането и събирането на идеи, които остават на разположение на държавни агенции, местни власти и младежки неформални групи. Семинарът бе организиран от неправителствената организация „Лагарто негро“, чийто ръководител Франциско Хосе Авиля Алонсо обясни целта и приноса на форума с тези думи:

Франциско Хосе Авиля Алонсо: „Ние сме младежи в малко испанско градче. Вярваме, че трябва да направим всичко възможно да бъдем повече европейци, повече граждани. Това е причината да организираме този форум за обмен на идеи – да споделим своя опит, но също и да учим английски – ние, испанците, говорим много лош английски, чуйте ме само! Това е основната причина.“

По време на семинара за зелените решения от и за общността, ние, радиостанциите от bTV Radio Group, представихме постоянното присъствие в нашата програма на темата за човека като част от природата, а също и многото ни зелени инициативи. В партньорство с Министерството на околната среда и водите по европейската Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“ реализирахме множество кампании: почитателите на поп, рок и джаз музиката гласуваха за седмина любими артисти, които записаха песни с призив за минимален отпечатък върху природата в „Зелената песен на България“, в „Зелена идея“ слушателите избраха за най-важно посланието всеки ден да вдигаме от улицата по един боклук, който не е наш, в „Зелена идея в училище“ реализирахме друго слушателско предложение – да превърнем училищните дворове в плодни градини, в „Зелена България“ дадохме съвети за щадящо природата поведение – добри алтернативи на негативния ни отпечатък върху околната среда. И още: на всеки 1 юни радваме децата на София с весел празник в „Щастливата градинка на радио N-JOY“ в Южния парк, всяка година се включваме в инициативата „Да изчистим България за един ден“. Зелени класни стаи, екоселище за земеделие и изкуства, ангажиране в творчески инициативи на млади хора от периферни райони, което е фокус в работата на българската партньорска организация на семинара – фондация Open Space – бяха другите идеите от България, които участниците споделихме. В добавка към тях чухме добри примери от други страни: насърчаване на минималното потребление на опаковки и последващото им рециклиране, приканване към екологични начини на придвижване в града, популяризиране на инициативи, свързани със зелени действия… Идеите на участниците в семинара бяха десетки – предстои те да бъдат обобщени и ще останат на разположение за използване от централни и местни власти, от неправителствени организации и инициативни групи. Градският съвет в Пурчена също ще приложи част от тях, както чухме от думите на Маноло Сола – експерт по „Еразъм+“ и координатор на Младежкия информационен център в Пурчена, вчера в първата част на нашия репортаж. Към нея можете да се върнете на сайта ни. Какъв отпечатък ще остави тази младежка среща върху града – домакин на семинара? Ето още от думите на организатора на форума – председателя на „Лагарто негро“ Франциско Хосе Авиля Алонсо:

Франциско Хосе Авиля Алонсо: „Вярвам, че този проект е много добър за моя град. Представете си само нашата ситуация – ние се чувстваме изгубени в рамките на Испания. Населението на Пурчена е само около 2000 души, повечето от които са възрастни хора. Затова присъствието на нови хора, присъствието на младежи, на ентусиасти, загрижени за природата, е много важно за местната общност. Това въздействие е благотворно за нас – да се съберем различни култури, да обменим знания, всичко това… Много е добре за нас!“

Още на първия ден вече знаехме как да поздравяваме местните жители на Пурчена, а на втория те ни молеха да не си тръгваме от града. Ето как се чувстват възрастните хора тук и какво ги радва:

Жителка на Пурчена: „Доста, доста се промени градът. Преди беше едно много тихо, спокойно селище. Не идваха хора от други места. Тогава липсваше глъчката. Днес младежите имат различна нагласа, например – има такива, които пътешестват повече. Преди много години тук живееха едновременно хора на различна възраст – имаше както 15-годишни, така и 60-годишни. През пролетта селището ни става много по-оживено, тъй като започват летните обучения на ученици.“

Какво ви прави щастливи в Пурчена?

Родена съм тук и съм много щастлива, когато виждам, че се случват хубави неща в Пурчена.“

Едно от тези хубави неща е присъствието на млади хора тук по европейската програма за мобилност „Еразъм+“. Повече за възможностите, които тя предоставя, разказва Енрике Гаярдо – специалист в работата с младежи в „Евродеск“ в Мадрид – един от лекторите на семинара. Неговата презентация бяха дошли да чуят няколко души от региона, за да се запознаят с възможностите за реализиране на своите проекти.

Интервю с Енрике Гаярдо

Мобилност за младите хора в Испания – как работи този процес и как чрез него се решават проблеми, като например, високата безработица?

Работя за Националния младежки институт – предоставяме информация, управляваме наистина голяма мрежа от младежки центрове в цялата страна. Младите хора идват при нас и получават информация и съвети за намиране на работа в чужбина – в други европейски страни. Така им даваме възможности за реализация на пазара на труда, за да се справим с тягостно високия процент на безработица, от който страдаме в Испания. Така че много се грижим за хората, които се интересуват от работа в чужбина, работим с тях, като им предоставяме информация, ресурси и възможности.

Какво дава устойчивост на вашата работа за младите испанци и за самата Испания?

Чрез информацията, която предоставяме, запознаваме младите с конкретни възможности за реализация в чужбина. Но също така им даваме и надежда. Говорим за млади хора на по 20, 22, 25 години, които никога нищо не са работили в Испания. Ако те не намерят работа тук – а те, за съжаление, просто не откриват своето място в страната ни, предоставяме им информация и ги насърчаваме. Казваме им да не се отчайват, че има работа по тяхната специалност. Чрез нашите безплатни услуги им помагаме, като им даваме надежда за професионално развитие.

На този семинар по програмата „Еразъм+“ има десетки млади хора от много европейски страни. В своята презентация вие представихте една възможност, която ни извежда от омагьосания кръг на „Параграф 22“ – за да те наемат, изискват да имаш професионален опит, а няма как да го придобиеш, освен ако не те наемат. Но казахте за доброволческата работа, която може да реши този проблем – как се случва това?

Ние, от националната агенция по „Еразъм+“, се гордеем с Европейската доброволческа служба. Това е инструмент за подпомагане на професионалната реализация на хора, които нямат трудов опит. Така че програмата „Еразъм+“ предоставя много добри конкретни възможности за придобиване на опит от страна на младите хора, които са без трудов стаж, които не владеят добре чужди езици, които са в неравностойно положение. Те могат да придобият опит в чужбина, да се учат от другите, да усвоят език, да се запознаят с чужди култури. Затова много се гордеем с тази дейност по „Еразъм+“ – Европейската доброволческа служба.

Слушащите ни в момента българи, които мечтаят за Испания, как могат да дойдат във Вашата страна, да допринесат за нейното и за собственото си развитие?

Те могат да се обърнат към националната агенция по „Еразъм+“ в България, която може да ги изпрати в чужбина, например чрез Европейската доброволческа служба – една от най-добрите дейности по програмата „Еразъм+“. Много е лесно младите да се възползват от тази възможност. Но „Еразъм+“ предоставя много други възможности – за обучение, за провеждането на курсове и семинари, за мобилност на младите хора. Искам да кажа на младите българи – имате много възможности, които тази европейска програма предоставя. Моля, потърсете европейските възможности за финансиране, за да сбъднете мечтите си. Европейските програми дават възможности за опознаване на различни култури, за срещи с нови хора, за изграждането на европейски граждани – те са като фабрика за европейски граждани. Чрез тях се допринася за развитието на България, за развитието на Испания, но също така и се създават европейски граждани. Това е нещо от което има много голяма нужда.“

Енрике Гаярдо от Националния младежки институт в Мадрид. Българската национална агенция по „Еразъм+“ е Центърът за развитие на човешките ресурси, с който радиостанциите от bTV Radio Group сме свързани в близко партньорство за популяризиране на мобилността на младите хора в Европа. Повече за многото възможности, които тези инструменти предоставят, можете да откриете на сайта на центъра – hrdc.bg. Мине и Шефкет от Турция участват в работата на семинара по програмата „Еразъм+“ като доброволци по линия на Европейската доброволческа служба.

Мине: „Много съм щастлива, че съм тук, тъй като имам възможност да обучавам местните хора по английски език. Опитвам се също така да се уча от тях – с тяхна помощ усвоявам испанския език. Така се развивам във всяко едно отношение. Този проект по линия на Европейската доброволческа служба ме учи как да бъда силна като личност, как да се справям в трудни ситуации. В работата си поемаме много отговорности. Също така виждам как се живее в една страна от Европейския съюз – много по-различно е от Турция. Това е много важно за мен в личен план, защото ми дава възможност да променя живота си, да разширя кръгозора си, да се срещна с прекрасни нови хора, да опозная много страни и култури. Това са идеални възможности за мен.“

Шефкет: „Моят първи контакт с доброволческата работа бе през 2008 г. Тогава бях на 18 години и отидох в Португалия за два месеца. Само си представете – 18-годишен, отиваш в друга държава, намираш се на 5000 км от дома си. Това беше първото ми участие като доброволец. Така развих личните си умения, защото се научих да търся различни подходи към решаването на даден проблем. След това продължих да участвам в подобни проекти за младежки обмен, които сега се предоставят по програмата „Еразъм+“ и „Младежта в действие“. Много пъти съм бил на обучения и на младежки обмени, инициирах проект. От всяко от тези участия придобивам много умения и важни за развитието ми практики – уча се как да общувам с хората, уча се да реагирам спрямо тяхната култура, спрямо ситуацията в родината им. И след това винаги поддържам връзка с тях, защото вярвам, че ако срещна някой, значи той или тя са ценни за мен – не губим контакт, срещаме се отново, както ще се случи и с Вас.“

Педро от Португалия е бил доброволец в България по линия на Европейската доброволческа служба. Това, с което е допринесъл за страната ни, и с което страната ни е допринесла за неговия напредък, надминава неговите очаквания:

Педро: „Имам много сили в себе си да помагам на другите. Когато започнах работа като доброволец в България, мислех, че само ще участвам в създаването на програмата на онлайн радио. Но скоро се оказах въвлечен в сътрудничества с много местни организации и асоциации. Работихме с изоставени деца, а също така и с възрастни в домове за стари хора. Помагахме на деца с увреждания, като участвахме в процеса на тяхната конна терапия – лечебна практика, която точно тогава навлизаше в страната ви. Бях в екипа по реализирането на фестивали, участвах и в други инициативи на местната общност. Това много ме промени. Изглежда, че всички сме еднакви, но не сме. Първоначално изпитах културен шок – той беше огромен, но след седмица се почувствах много добре, защото всички ме приемаха с отворени обятия, със сърца, пълни с любов. Така че се почувствах като у дома си още през първата седмица, а прекарах в България почти 10 месеца. Беше хубаво.“

И както програмите за международен обмен са сбъдната мечта за младите хора, така присъствието на младежи в малкото испанско градче Пурчена е сбъдната мечта за възрастните жители на града.

Жителка на Пурчена: „Преди хората живееха в замъци, сега са тук.“

Жителка на Пурчена: „Пурчена доста се промени. Има вече много нови жилища. Тук се живее добре. То е като общ дом. Няма толкова много индустрия – добивът на мрамор замря и затова промишлеността ни се срина. Тук се живее добре, особено ако имаш хубава работа.

Жителка на Пурчена: „Отсреща е църквата – тя е истинско произведение на изкуството. Много е красива отвътре!“

Какво ги прави щастливи в Пурчена?

Жителка на Пурчена : „Тук сме израснали и се радваме на живота с различни празници. Най-важният е Празникът на Свети Марко, който се отбелязва много пищно в Севиля. Когато настъпва този ден, ние се обличаме празнично, приготвяме специални ястия, закичваме се с накити, вземаме китарите и отиваме да пеем и танцуваме. Събираме се на полето в кръг, носим си понички, гевреци. Хуана прави много хубави понички за Деня на Свети Марко и си прекарваме много добре, с нашите деца. Аз имам 4 деца. Дъщеря ми живее тук. Останалите три са момчета, две от които живеят в Орула, а третото в Тихола.“

Защо дъщеря Ви остана тук, а другите напуснаха?

Жителка на Пурчена: „Тя остана, тъй като се омъжи за момче от този град. Живее ей там, в една много красива къща на 3 етажа, като горните два в момента ги ремонтират.“

Как виждате бъдещето на Пурчена?

Жителка на Пурчена: „Много добре. Изглежда като фантазия. Пурчена ще живее в славни времена.“

 

Тези славни времена ще донесат младите, които избират да живеят в Пурчена, чрез възможностите, които имат и които създават. Своите мотиви за това житейско решение споделят двама от екипа на организиралата този семинар по „Еразъм+“ неправителствена организация „Лагарто негро“ – Хуан Луис и Хуан Авиля. Те виждат бъдещето си тук.

Хуан Луис: „Израснах тук, тук е моето семейство, тук са моите приятели. Харесва ми, че тук мога да спортувам, да се разхождам сред природата – има много възможности за това. Може би градът е твърде тих, но това също ми харесва, защото животът в града е твърде динамичен.“

Хуан Авиля: „Израснах в Барселона, близо до големия град. Не можех да излизам навън да си играя с приятели, защото беше опасно. Стоях си повече вкъщи с майка ми и с другите ми братя и сестри. Искам децата ми да могат да си играят по улиците на Пурчена. Искам тук да създам своето семейство. Купих си къща – искам само спокойствие, нищо повече. Имам план А и План Б. План А е да продължа да преподавам, както правех в държавно училище в Барселона. Сега искам да продължа да преподавам тук, в Андалусия. Ако остана да живея близо до Пурчена, ще съм много щастлив. Ако не – може да спра да преподавам и да реализирам своя План Б. Баща ми и брат ми притежават автосервиз тук и ще работя там като монтьор. Преподавам автомонтьорство, но мога и да се захвана с автомонтьорството като професия.“

Така програмите за мобилност на Европейския съюз предоставят възможности младите хора на Европа да пътуват, да общуват, да се развиват и да допринасят за бъдещето на мястото-домакин или на своите родни места.