Магазините в големите търговски центрове, фитнес залите, тези за танци могат да отворят врати в началото на февруари. Това препоръчаха от Националния оперативен щаб на работна среща с премиера Бойко Борисов.

Разхлабването ще важи също и за културните мероприятия.

От щаба заявиха, че епидемичната обстановка в страната позволява постепенно разхлабване на мерките. По данни на щаба на 14-дневна база заболяемостта у нас е паднала под 100 на 100 хил. души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона.  

В същото време посочват, че е притеснително разпространението на новия вариант на коронавируса в Европа, който вече се намира и у нас.

В рамките на заседанието беше потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5. до 12. клас по строго определен ред.

По време на заседанието премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да бъде проведена среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи Борисов.

Той допълни още, че ако заведенията бъдат отворени сега и случаите отново се повишат, те пак ще бъдат затворени и държавата по-трудно ще изплати помощта, защото отново ще бъдат необходими уведомления за това.

Ваксинационният план

До момента над 26 хил. души са имунизирани срещу коронавируса у нас, като на 4610 е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите стартира и ваксинацията на учители, съобщи Костадин Ангелов.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, категоричен беше премиерът Борисов.

Междувременно натискът върху болниците намалява.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, заяви Венцислав Мутафчийски по време на срещата.

От своя страна Тодор Кантарджиев заяви, че новият вариант със сигурност е по-заразен, но няма данни да преминава по-тежко.