Въздухът в София и днес е замърсен. Данните показват превишение на количествата фини прахови частици. Според официалните станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" най-голямо моментно замърсяване има в кварталите "Павлово", "Хиподрума" и "Надежда". 

Лекари и експерти се събраха в София за обсъждане на проблемите със замърсения въздух и последствията от тях.

По-ниски нива на фини прахови частици през днешния ден показват моментните стойности на измервателните уреди.

На здравен форум на тема "Въздух" се събраха лекари, експерти, представители на Световна здравна организация и кмета на столицата, за да обсъдят как въздухът влияе на здравето и какви мерки могат да бъдат взети.

По данни на Европейската комисия по околна среда, въздушното замърсяване с частици намалява продължителността на живота с 1 година и 8 месеца, което е повече дори от тютюнопушеното и злоупотребата с алкохол.

Снимка: Ладислав Цветков

В зависимост на вида на въздушното замърсяване, може да имаме различни ефекти. Някои от тях са дразнещи и предизвикват хронично възпаление, а други които са токсични, предизвикват промени на тъканите, на които попадат, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев от сдружение "Въздух за здраве".

Снимка: Ладислав Цветков

Скендер Сила, представител на Световната здравна организация, отбеляза, че 9 от 10 души по света живеят в градове, които не отговарят на стандартите за чистота на въздуха. До 2030 г. имаме цел да подобрим условията по света и за това трябват съвместни мерки, каза Скендер Сила.

Снимка: Ладислав Цветков

Разговаряла съм многократно с хората от „Кпасна поляна”, от „Миленков” и „Абдовица” – подават ни сигнали, включително за горене на гуми. В същото време, когато отидат екипите на терен, наоколо няма възрастни хора, а само деца. Децата не можеш да ги глобиш с фиш, но когато това нарушение е превърнато в престъпление, родителите отговарят”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По данни на Световната банка повече от 20 градове в страната ни имат проблеми със замърсяването на въздуха, сред тях с най-високи показатели са Видин, Монтана и Перник.