|
На живо

7
Pop-out player

На първо четене: Приеха промените на ГЕРБ в Изборния кодекс

ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели

Депутатите приеха предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, съобщава Агенция „Фокус“. „За“ законопроекта гласуваха 98 народни представители, „против“ –72 и „въздържали се“ – 0.

ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина.

Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване. ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

Управляващата партия настоява при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като в проекта за изменение на кодекса сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.

На вниманието на народните представители бе поставен и друг законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Проектозаконът бе внесен от ДПС, но бе отхвърлен от залата на първо четене. ДПС предлагаха премахване на разпоредбата за задължително гласуване, както и опцията „Не подкрепям никого“. От Движението настояваха още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции в чужбина

Ключови думи:
@