Пред Паметника на Незнайния воин в столицата се извършва празничен водосвет на бойните знамена и на знамената-светини на Българската армия.

Ритуала, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит в съслужение с духовници.

Освещават бойните знамена на 6 май
Снимка: Ладислав Цветков

"В тежките дни, които изживява не само страната ни, но и целият свят, българската армия отново е призвана да бъде онзи надежден гарант за сигурността на нашия народ и за целостта на скъпото ни Отечество - армия-победителка, прославила името на страната ни с несломимия си дух и със своите чутовни победи, извоювани под знака на Христовия кръст", каза в словото си патриарх Неофит.

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

Освещават бойните знамена на 6 май
Снимка: Ладислав Цветков

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър. 

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър I".

В 12 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на караула.