1 декември е Щедрият вторник – денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Глобалната инициатива води своето начало от Съединените щати през 2012 г. като отговор на насърчаващия потреблението Черен петък. На Щедрия вторник си припомняме, че дарителството е начин да променим към добро нечий живот. Официален партньор на движението за България е фондация BCause, а набирането на средства става чрез Платформата.бг и Единен дарителски номер – DMSbg.com. През миналата година бяха събрани над 80 000 лв. за училищни проекти, като от тях почти 34 000 лв. дойдоха от над 1500 дарители. Останалите средства учениците набавиха сами на свои събития.

Вече повече от шест години дамите от групата „Плетем за българските деца“ изработват безвъзмездно играчки и други изделия, които след това се продават в полза на деца и възрастни хора, нуждаещи се от скъпоструващо лечение. Даряване на 20 лв. за закупуването на прежда е равностойно на помощ от 300 лв., която отива за благотворителност след продажбата на изделията.

Да се почувстваме добре в кожата си е във фокуса на усилията на фондация „КОЖА“. Сегашният й проект адресира проблема с липсата на подходяща грижа за пациенти в обострено състяние на психиатричната клиника в Ловеч. Меката стая позволява изведените в изолация за определен период от време да бъдат обгрижвани и наблюдавани без риск да се наранят и без да бъдат връзвани за легло или стол.

С Дина Христова-Игнатова и Ирина Атанасова разговаря Светослав Николов: